Moskou beschuldigt Oekraïne van blokkade commerciële scheepvaart
Oekraïne blokkeert in totaal 70 schepen uit 16 landen in zijn havens, beweert het Russische ministerie van Defensie. De schepen zouden de havens niet kunnen verlaten omdat ze dan worden beschoten door de Oekraïense marine, die ook zeemijnen in de Zwarte Zee zou hebben geplaatst.
Tegelijkertijd beschuldigt Oekraïne Rusland ervan de graanexport te verhinderen met een zeeblokkade van Oekraïense havens, waardoor een wereldwijde voedselcrisis is ontstaan. Oekraïne en Rusland behoren tot ’s werelds grootste graanexporteurs en spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de wereldwijde voedselzekerheid.
De Zuid-Oekraïense haven van Marioepol, die nu in Russische handen is, is volgens het Russische ministerie van Defensie dinsdag weer operationeel geworden. Een Turks schip verliet dinsdag als eerste buitenlandse schip de haven, meldde het Russische staatspersbureau TASS. Ook zou Rusland veilige maritieme corridors hebben geopend die toegang geven tot de havens van onder andere Cherson, Mykolajiv en Odessa.
Een Turkse militaire delegatie gaat deze week naar Rusland om te praten over het openen van corridors op de Zwarte Zee, om vanuit havenstad Odessa Oekraïens graan te kunnen transporteren. Ook Russische voedselproducten kunnen via die route worden geëxporteerd.
De Turken hopen over tien dagen in Istanbul een topoverleg te houden over deze kwestie. Behalve vertegenwoordigers van Oekraïne en Rusland mogen ook VN-chef António Guterres en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aanschuiven. Mochten de partijen overeenstemming bereiken over de vrije doorvaart dan kan in zes tot acht maanden tijd 30 á 35 miljoen ton graan worden verscheept.