Buitenland

Tientallen arrestaties na aanslagen Najaf en Karbala

In Irak zijn maandag meer dan vijftig mensen gearresteerd na de autobomaanslagen een dag eerder in de heilige steden Najaf en Karbala waardoor zeker 66 mensen omkwamen. De Iraakse autoriteiten verdenken soennitische opstandelingen ervan achter de aanslagen te zitten om de verkiezingen op 30 januari te verhinderen.

ANP/AFP
20 December 2004 19:40Gewijzigd op 14 November 2020 02:01

Zowel politieke als geestelijke leiders lieten weten dat het geweld niet tot uitstel van de verkiezingen zal leiden. Volgens interim–premier Allawi willen de rebellen met de aanslagen „de eenheid van dit land vernietigen en een sektarische oorlog beginnen". Maar hij gaf ook toe dat er nog veel moet gebeuren voor de rebellen verslagen zijn.

In Najaf pakte de politie vijftig verdachten op, aldus gouverneur Adnan al–Zurfi. Hier kwamen door de aanslag zondag 52 mensen om en raakten er 145 gewond. In de nabijgelegen plaats Karbala pakte de politie ook nog eens vijf mensen op. In deze heilige stad eiste de bomaanslag in totaal veertien levens en raakten 57 anderen deels ernstig gewond.

Over de achtergrond van de arrestanten wilde al–Zurfi weinig kwijt. Op een verdachte na zijn het allemaal Irakezen. Hij zei dat een arrestant een paspoort uit een ander Arabisch land bezit. De gouverneur gaat er ook vanuit dat de aanslagen bedoeld waren om de stembusgang te ontregelen. „Zij willen het democratisch proces belemmeren", zei hij.

Deze mening deelt de Amerikaanse president Bush, maar die blijft optimistisch gestemd al ontkent hij niet dat de aanslagen een „effect" hebben op de Irakezen. „Ik verwacht niet dat de verkiezingen probleemloos zullen verlopen. Ik ben ervan overtuigd dat de terroristen zullen falen, dat de verkiezingen doorgaan en Irak een democratie wordt."

Minder positief is Bush over het Iraakse leger. Dat kan volgens hem de veiligheid in het land nog niet garanderen. In het leger ontbreekt het vooral aan een goede commandostructuur, zei hij tijdens een persconferentie. Hij noemde het onacceptabel dat sommige Iraakse legereenheden waren gedeserteerd tijdens gevechten met militanten zoals in Fallujah.

Een zegsman van de sjiitische Dawa–partij verwacht nog veel meer bloedbaden. Er zal nog meer bloed worden vergoten door autobommen en zelfmoordaanslagen, aldus de woordvoerder, vooral in etnisch gemengde en sjiitische gebieden. Om nieuwe bomaanslagen te voorkomen, hebben de provinciale autoriteiten het centrum van Najaf afgesloten voor alle auto’s.

Dat het verstoren van het verkiezingsproces het doel van de opstandelingen is, bleek zondag ook toen drie medewerkers van de kiescommissie in Bagdad open en bloot op straat werden vermoord door ongemaskerde rebellen. Het moderne Irak is altijd door soennieten bestuurd. Daaraan kwam een eind met de val van Saddam Hussein in april vorig jaar.

De sjiitische meerderheid, circa 60 procent van de bevolking, hoopt na de verkiezingen van 30 januari eindelijk zijn getalsmatige overwicht ook in een politiek overwicht te kunnen omzetten. De belangrijkste religieuze leider van de sjiieten, groot–ayatollah Ali al–Sistani, verklaarde eerder dat stemmen de religieuze plicht is van alle sjiitische moslims in Irak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer