Luchtvaartindustrie hekelt regelbrij rond corona
De luchtvaartindustrie hekelt de omvangrijke regelbrij om de coronacrisis te bezweren. De internationale luchtvaartbranchevereniging IATA stelt dat er begin dit jaar mondiaal bij elkaar zeker 100.000 verschillende regels en maatregelen bestonden die van invloed waren op het internationale reisverkeer. Veel van de regels zijn volgens IATA ook tegenstrijdig met elkaar.
IATA, waarvan de leden deze dagen bijeenzijn in Doha voor de jaarvergadering en luchtvaarttop WATS, meent dat logische regels en duidelijke communicatie van groot belang zijn om het vertrouwen van de reiziger terug te winnen. De organisatie roept regeringen op lessen te trekken uit eerdere coronamaatregelen die al dan niet terecht zijn genomen om dergelijke problemen in de toekomst doeltreffend aan te pakken.
Volgens de organisatie is het sluiten van grenzen geen „doeltreffend middel” om een pandemie te beheersen. IATA wijst daarbij ook naar onderzoek van Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het platgooien van de luchtvaart destijds heeft er ook voor gezorgd dat er nu problemen zijn ontstaan. Nu de vraag naar reizen weer aantrekt, kampen verschillende luchthavens en maatschappijen met personeelstekorten, wat het herstel uit de crisis dwarszit.
Volgens IATA is het verder belangrijk dat overheden bij het instellen gezondheidsmaatregelen ook de sociale en economische impact mee laten wegen. IATA benadrukt dat de luchtvaartindustrie voor de coronacrisis losbarstte en de sector lam legde goed was voor 40 miljoen banen wereldwijd. De sector droeg ook 3,5 biljoen dollar bij aan het mondiale bruto binnenlands product.