„Kerk-zijn doe je met alle generaties samen”
MissieNederland en KokBoekencentrum presenteren zaterdag het boek ”Samen Jong: kernwaarden voor een kerk met alle generaties”. Vijf vragen aan Martine Versteeg, relatiemanager Kerk & Jeugd bij MissieNederland en eindredacteur van de uitgave.
Wat was de aanleiding tot dit boek?
„Het is een doorvertaling van het Amerikaanse boek ”Growing Young” dat enkele jaren geleden is uitgekomen. Bij MissieNederland merkten we dat het gedachtegoed veel deed en dat er Nederlandse kerken zijn die ermee aan de slag zijn gegaan. Blijkbaar resoneert het boek in onze culturele context. Dat bracht ons erbij om een doorvertaling te maken.”
Is de inhoud vooral gericht op jongeren?
„Het is geen jeugdwerkboek, maar gaat over de cultuur van de hele kerkelijke gemeenschap. In veel kerken bevinden kinderen, jongeren en volwassenen zich op verschillende eilandjes. ”Samen jong” benadrukt dat de kerkelijke gemeente een geheel is en als gemeenschap functioneert.
Tegelijk is het een zoektocht van bijna alle kerken: hoe houden we de jongere generaties bij de kerk en voeden we ze op in het geloof? De kernwaarden van ”Samen Jong” zijn bekeken vanuit de ogen van jongeren, maar uiteindelijk zijn de waarden die aan bod komen voor alle generaties waardevol.”
Het boek draait om de principes van ”Growing Young”, wat houden deze in?
„Het is goed om te kijken wanneer jongeren zich in een kerk thuis voelen. Uit onderzoek binnen 250 kerken van verschillende signatuur blijkt dat er zes kernwaarden zijn die universeel zijn: prioriteit geven aan jonge generaties, Jezus’ boodschap serieus nemen, hart voor jongeren hebben, verantwoordelijkheid geven, een warme gemeenschap zijn en beste buren zijn. In het boek geven we een Bijbelse reflectie op die kernwaarden en delen we inzichten uit het Growing Young-onderzoek en andere Nederlandse onderzoeken.
Uit de Bijbelse reflectie en inzichten uit onderzoek zien de auteurs dat het waarden zijn die in alle gemeenten aanwezig zijn, maar ze zijn soms minder zichtbaar. Zo werd de waarde van warme gemeenschap zijn door de coronacrisis minder zichtbaar en moest de kerk nieuwe manieren vinden om die waarde te versterken. De Samen Jong-kernwaarden overstijgen daarmee tijd, context en denominaties. Het gaat niet om een leuke kerk-zijn voor jongeren, maar om kerk-zijn met alle generaties.”
Moeten kerken nu gaan veranderen?
„Dat ligt eraan, elke kerkelijke gemeente is anders. Met dit boek in de hand bestaat het gevaar in de valkuil te stappen: in zes stappen naar een betere kerk. Dat is het dus niet. Het gaat erom dat kerken zicht krijgen op de zes thema’s die waardevol zijn in de kerk en leren hoe die te versterken. Kijk vooral wat er van de kernwaarden al voor moois zichtbaar is in de gemeente. Er is voldoende input in het boek om zelf aan het werk te gaan.
Tegelijk is er heel veel aanbod om kerken verder te helpen. Naast het boek lanceren we namelijk een netwerk en de beweging ”Samen jong”. Die bestaat uit vijftien organisaties uit het netwerk van MissieNederland, denk daarbij bijvoorbeeld aan Youth for Christ, de HGJB en de Christelijke Hogeschool Ede. We werken samen om vanuit het gedachtegoed van ”Samen jong” dienstverlening te ontwikkelen. Het is niet zo dat je als gemeente even een paar stappen zet. Een langdurig proces van veranderen is niet altijd gemakkelijk. Dan kan een goed netwerk de gemeente bijstaan in de zoektocht.”
Wanneer is het boek een succes?
„Als kerken aan de slag gaan met deze kernwaarden. Daar staan we als netwerk de gemeenten in bij. We bestaan om kerken te dienen, zodat zij de missie van Jezus voorleven ook naar de volgende generaties. Ik ben blij dat er kerken zijn die dit omarmen. Er ligt al heel veel goud in de kerken. Goud dat het waard is om op te merken. Ik gun jonge mensen in Nederland een geestelijk huis, waar ze zich thuis voelen.”
Jonge Theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen neemt zaterdag het eerste exemplaar van ”Samen jong” in ontvangst. Aansluitend is er een studiedag in de Hermitage in Amsterdam.