Omwonenden Schiphol: aantal vluchten kan makkelijk verder terug
Het verminderen van het aantal vluchten op Schiphol is „helemaal niet moeilijk”. Dat betoogt Matt Poelmans van de Omgevingsraad Schiphol (ORS) namens de omwonenden van de luchthaven. De aangewezen weg is volgens hem snijden in de hubfunctie van Schiphol, dat voor jaarlijks miljoenen passagiers fungeert als overstaphalte. „Als je al die vluchten met overstappers vermindert, kun je zelfs terug naar 350.000 vluchten per jaar. Dan hou je genoeg ruimte over voor Nederlandse passagiers en nog voor een klein deel overstappers.”
Het kabinet zou overwegen het aantal vluchten op Schiphol structureel te verlagen tot 440.000 of 450.000. Het plafond ligt nu op 500.000. Minister Mark Harbers (Infrastructuur) wilde de aantallen donderdag niet bevestigen, maar ingewijden zeiden dat het wel in die orde van grootte zal uitkomen.
„Fijn dat het kabinet tot de conclusie komt dat Schiphol niet meer moet groeien. We zijn tevreden dat het nu is doorgedrongen”, zegt Poelmans. Volgens hem wordt het economisch belang van de hubfunctie van de luchthaven sowieso zwaar overschat. „Als mensen vanuit Azië naar Amerika vliegen en hier alleen overstappen, schieten we er economisch niets mee op. Het kóst alleen maar geld.”
Het afhandelen van bagage en beveiliging van overstappers kost namelijk veel mankracht, schetst hij. „De vele overstappers leggen dubbel beslag op de personeelscapaciteit. Hun koffers moeten na aankomst snel worden overgeladen en veel overstappers moeten twee keer door de douane. Op de terugweg gebeurt dat onder tijdsdruk dus nog een keer.” De kosten daarvan worden „afgewenteld op de service aan Nederlandse vakantiegangers en buitenlandse toeristen die ons land bezoeken. En op de Nederlandse belastingbetaler”, aldus de bewonersvoorman.