Geen nieuwe missie met Nederlandse gevechtshelikopters in Mali
Een nieuwe missie met Apache gevechtshelikopters in Mali is van de baan. Dat melden ingewijden aan het ANP. In de ministerraad wordt hierover vrijdag gesproken. Duitsland had Nederland informeel om een nieuwe bijdrage aan de VN-missie Minusma gevraagd.
Minusma heeft een tekort aan gevechtshelikopters. Dat komt omdat de Fransen in september vertrekken. De Apaches zouden minimaal een jaar in Gao worden gestationeerd, was het plan. Daar zijn ook de Duitsers gelegerd. Het parlement in Berlijn besloot in mei de inzet in het West-Afrikaanse land te verlengen.
Minister Kajsa Ollongren van Defensie was begin mei in Mali. Toen zei ze al dat ze „serieus” nadacht over een nieuwe bijdrage aan Minusma. De afgelopen zes maanden ondersteunde Nederland de Verenigde Naties daar nog met een Hercules transportvliegtuig.
„Ik denk dat je er heel serieus naar moet kijken, met een grondhouding dat als we niets doen dan verslechtert de situatie”, zei de bewindsvrouw toen in de hoofdstad Bamako. „Het gaat niet goed met dit land. Het is eigenlijk een land in oorlog.” De VN bieden volgens haar in elk geval in delen van het land iets van stabiliteit.
De Franse militairen gaan weg vanwege tegenwerking door het militaire regime van Mali. Die werkt samen met de Russische Wagner Group die honderden huurlingen naar het land heeft gestuurd. Het bewind werkt de VN verder tegen door grote delen van het luchtruim te sluiten.
Ook de Europese trainingsmissie (EUTM Mali) wordt door het regime in Bamako dwarsgezeten. Daarom is de trainingsmissie deels opgeschort. In de Tweede Kamer is het enthousiasme voor een inzet in Mali het afgelopen jaar afgenomen onder meer vanwege de komst van de Russen.
De veiligheidssituatie in Mali is de afgelopen jaren sterk verslechterd ondanks de aanwezigheid van de grote VN-missie. Die telt zo’n 14.000 blauwhelmen die onder commando staan van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. Het is de gevaarlijkste missie van de VN.
Vier Nederlandse Apache gevechtshelikopters waren in Mali al actief van medio 2014 tot begin 2017. Ze opereerden toen ook vanuit Gao en ondersteunden Nederlandse militairen en verzamelden inlichtingen. Defensie verloor toen een Apache door een ongeval waarbij de twee vliegers omkwamen.