Kerk & religie

Klooster Mariënborn virtueel terug op landgoed bij Arnhem

Het middeleeuwse klooster Mariënborn is virtueel terug op landgoed Mariëndaal bij Arnhem. De provinciale beheersorganisatie Geldersch Landschap & Kasteelen, eigenaar van het landgoed, biedt een smartphone-applicatie aan waarmee het klooster zichtbaar kan worden gemaakt in het monumentale landschap.

Van onze correspondent
14 June 2022 16:15
beeld Geldersch Landschap & Kasteelen
beeld Geldersch Landschap & Kasteelen

Op de plek waar ooit het klooster stond, is een manshoge poort geplaatst. Na het downloaden van de app en het scannen van het bij de poort geplaatste bord kunnen bezoekers door elk van de drie bogen terug in de tijd naar de middeleeuwen. Ze wandelen dan door de kruiden- en moestuin, bezoeken de schrijfzaal en zien de kloostercel van een monnik. Iedereen die in bezit van een smartphone is, kan zo op elk gewenst tijdstip en gratis ontdekken en beleven hoe het leven in het klooster geweest moet zijn, aldus Geldersch Landschap & Kasteelen.

Mariënborn, een augustijnenklooster, was het op een na oudste klooster van Arnhem. Het werd gesticht in 1392. In 1580 werd het, als gevolg van de Reformatie, opgeheven en werden de gebouwen gesloopt. De grond voor het klooster, nabij bronnen ten westen van Arnhem, werd ter beschikking gesteld door een rijke Arnhemmer, Wijnant van Arnhem. Het klooster was een dochtervestiging van het klooster van Windesheim. De eerste rector was Johannes van Kempen, broer van de middeleeuwse mysticus Thomas a Kempis. De kloosterlingen behoorden tot de religieuze beweging van de Moderne Devotie. Ze legden zich onder meer toe op het illustreren van boeken. Een beroemd voorbeeld is het getijdenboek van hertogin Maria van Gelre.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer