Binnenland

Bedaert u wat

„Als ick dit beeld aensie en van mijn eerste jaren. So leer ick dat de tijt verloopt gelijck de baren. De jeucht is maer een bloem, de menschen nietig gras. En ’k was niet dat ick ben, en ’k ben niet dat ick was.”

20 December 2004 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 02:01
<center> BOS …tradities binden… </center>
<center> BOS …tradities binden… </center>

Deze regels dichtte raadspensionaris Jacob Cats toen hij in 1635 een schilderij van M. Mierevelt zag waarop hijzelf stond afgebeeld. De laatste regel van dit gedicht is sinds vorige week letterlijk van toepassing op een ander schilderij dat van de piëtistisch ingestelde dichter is gemaakt. Een portret van Cats, gemaakt door Ludolf de Jong, is tijdens werkzaamheden in het gebouw van de Eerste Kamer flink beschadigd.

Bouwvakkers hadden het precies uitgerekend. Als ze vanuit de kelder recht omhoog zouden boren, kwamen ze in de muur terecht waarin ze een sleuf moesten maken voor een airco. De boor kwam echter naast de muur uit, in een achterafkamertje, precies op de plaats waar tijdelijk het portret van Vadertje Cats stond. Het was daar neergezet omdat in de zaal waar het altijd hangt, de Noenzaal, ook werkzaamheden plaatsvonden. De boor van de bouwlieden vernielde de lijst en het doek aan de onderzijde.

Restaurateurs bekijken momenteel hoe ze de schade kunnen herstellen. Het is nog niet duidelijk hoeveel de herstelkosten bedragen en wie daarvoor moet opdraaien. Wel duidelijk is dat de bouwvakkers niet de raad van Cats zelf hebben opgevolgd. Die dichtte al in 1618: „Bedaert u wat, en eer ghy timmert kent den grond.”

Gerard Vroegindeweij

Ganzenlever
Over het kerstdiner van de Tweede Kamer is dit jaar enige ophef ontstaan. De onrust gaat over het voorgerecht, ganzenleverpastei. Dit gerecht, in het Frans foie gras genaamd, wordt geproduceerd door ganzen onder dwang voedsel toe te dienen, waardoor hun lever onnatuurlijk groot wordt. Een zeer onsmakelijk gebeuren, en daarom is het onbegrijpelijk dat de Kamer dit omstreden gerecht op zijn menu zet, oordeelden de kamerleden Van Velzen (SP), Eerdmans (LPF) en Waalkens (PvdA). Als protest startten zij een handtekeningenactie onder kamerleden.

Vorige week had het drietal al meer dan dertig handtekeningen binnen. Wat hun tegenviel was dat er uit de hoek van de kleine christelijke fracties geen respons kwam. „Die hebben kennelijk een ander idee van Kerst”, klaagde SP’er Krista van Velzen in de parlementaire digitale nieuwsbrief.

SGP-fractievoorlichter De Bruyne liet dat niet over zijn kant gaan. In een vriendelijk briefje aan Van Velzen wees hij haar erop dat de SGP vier jaar geleden al bewust geen ganzenlever voor haar kerstdiner bestelde, juist vanwege de „weerzinwekkende” productiewijze. Het standpunt van de fractie is dus helder, „maar wij zijn nu eenmaal niet zulke handtekeningenactievoerders.” Wel bevestigt De Bruyne dat SGP’ers een ander idee van Kerst hebben. „Je kent ons goed genoeg om te weten dat dat met meer te maken heeft dan met ganzenlever of kalkoen.”

Dat leverde prompt een even vriendelijk telefoontje van Van Velzen op. Sorry, ze had de SGP niet tekort willen doen. En over dat „intrigerende zinnetje over Kerst” wil ze graag later nog eens doorpraten.

Addy de Jong

Dweil
PvdA-leider Bos gaf bijna twee jaar geleden op de radio toe dat hij republikein is. „Een presidentieel stelsel is veel democratischer dan een monarchie”, aldus de sociaal-democraat. Verrassend kon het standpunt van Bos allerminst worden genoemd. Socialisten hebben vanouds moeite met het vorstenhuis. SDAP-voorman Troelstra presteerde het in 1918 zelfs een revolutie uit te roepen.

Hoewel Bos in de politieke traditie van Troelstra staat, wil hij niet af van het koningshuis, omdat dit „voldoet.” Hij is het Koninklijk Huis zelfs „goed gezind”, schreef hij vorige week in zijn Bosbode nadat hij de bijzetting van prins Bernhard had bijgewoond. Die dienst was volgens hem indrukwekkend.

„Bij dit soort gelegenheden ben ik vooral een sentimentele dweil die het heerlijk vindt dat hij weer eens mooie liedjes kan zingen in een kerk. Die protestantse achtergrond raak ik nooit meer kwijt. Bij de bijzetting van prins Claus was ik helaas ziek, maar de bijzettingen van prinses Juliana en prins Bernhard heb ik nu beide meegemaakt. Ik vond het bijzondere gebeurtenissen, vol symbolen en vol traditie. En je ervaart letterlijk aan den lijve hoe symbolen en tradities bindend kunnen werken.”

Kees de Groot

Veiligheid
Nederland is een gek land. Een minister kan er nog gewoon een hersenschudding oplopen doordat hij met zijn fiets oprijdt tegen een andere fietser (Brinkhorst). Of zomaar, zonder beveiliging, diep in gedachten over het Haagse Plein sukkelen (Donner). Maar tegelijk moeten zij wel op zoek naar een auto met kogelwerend glas. En als ze voor controle naar de Tweede Kamer moeten, wachten daar ettelijke veiligheidssluizen.

Dat de kabinetsleden druk in de weer zijn met hun nieuwe auto’s, bleek onlangs via het internetdagboek van vice-premier Zalm. Hij mocht zijn nieuwe, kogelwerende exemplaar een dagje proberen. Interessant natuurlijk. Dat vond Zalms persoonlijke politiek assistent ook. Vanaf de voorstoel verlustigde hij zich in alle toeters en bellen. Totdat hij ongedacht een luid alarm inschakelde. Omdat niemand wist hoe dat weer uit kon, moest Zalm wachten en overstappen in zijn oude auto.

Over de sluisjes in de Tweede Kamer is ook weer het een en ander te doen. Denkt voorzitter Weisglas de beveiliging eindelijk op orde te hebben, komt er een groep inventieve studenten van de Driestar-pabo langs. Enkelen van hen vinden een leemte in de beveiliging en wijzen oud-minister en PvdA-kamerlid De Vries daarop.

Die neemt de informatie zeer serieus. Hij geleidt het direct door naar de bevoegde instanties. Tegenover deze krant weigert hij ook maar iets los te laten over de plek waar een terrorist van hbo-niveau kan doordringen tot in het hart van de Nederlandse democratie.

Peter van Olst

Agenda
De Tweede Kamer debatteert morgen over de Europese top die eind vorige week is gehouden. Daarna gaan de politici met reces tot 18 januari. Ook deze rubriek verschijnt tot die tijd niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer