Boeren plannen stikstofprotesten, LTO wil het ‘waardig’ houden
Boerenorganisaties zijn volop bezig met het organiseren van protesten tegen de plannen waarmee het kabinet de stikstofuitstoot fors wil verminderen. Actiegroep Agractie, een van de drijvende krachten achter de boerenprotesten van 2019, heeft opgeroepen om volgende week weer massaal naar Den Haag te komen. LTO Nederland steunt die actie en denkt mee over de invulling ervan, zegt voorzitter Sjaak van der Tak. „We zijn momenteel aan het overleggen met de organisatoren.”
Voor LTO is het belangrijk dat het „een passend en waardig protest wordt”, benadrukt Van der Tak nog eens. „Dus niet in de persoonlijke levenssfeer”, verwijst de voorzitter van de land- en tuinbouworganisatie naar de actie van een groepje boeren dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) thuis kwam opzoeken. Tractoren horen wat Van der Tak betreft wel bij boerenprotesten.
Farmers Defence Force (FDF) roert zich ook. Die organisatie voert maandagavond een eigen overleg over de te volgen koers, laat een woordvoerster weten.
Tegelijkertijd zijn kleine groepjes boeren bezig met eigen acties. Een groep die zichzelf Voll Gass noemt, heeft gezegd achter de actie bij het huis van de minister te zitten. Daarop kwam veel kritiek, onder anderen van Kamerleden. Ook de onder boeren populaire Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) keurde het protest af. „Stop daar mee. Je zoekt mensen NIET thuis op. Hoe boos je ook bent”, twitterde zij.
„Momenteel wordt heel veel regionaal door boerengroepen zelf georganiseerd”, zegt de FDF-woordvoerster. „Ik verwacht dat dit de komende tijd heel veel zal gebeuren.”
Het kabinet kondigde vorige week aan dat de stikstofuitstoot in en rond beschermde natuurgebieden drastisch omlaag zal moeten. In gevoelige natuurgebieden met een beschermde Natura 2000-status moet die uitstoot vrijwel volledig stoppen. In de ring rondom deze gebieden met 70 procent. Zo moet de natuur de kans krijgen zich te herstellen, is de gedachte. Volgens Van der Wal is het beleid jarenlang uit balans geweest. „We hebben niet gedaan wat we wel hadden beloofd, namelijk de natuur beschermen”, zei ze daarover.
Boeren reageerden furieus op de plannen, die vooral hen zullen raken. Agractie vindt dat „boeren en platteland worden opgeofferd op het altaar van economische ontwikkeling en wensnatuur”. De actiegroep hoopt op „de grootste, meest duidelijk zichtbare actie ooit vertoond in Nederland”.