Onderwijs & opvoedingPWS

Wetenschapsprijs voor vwo-leerlingen Pieter Zandt

Inge Hofmeijer (17) en Lynette Hokse (18), twee 6 vwo-leerlingen van de Pieter Zandt scholengemeenschap uit Kampen, staan dinsdag op de rode loper van het Trippenhuis in Amsterdam. Het tweetal ontwikkelde voor hun profielwerkstuk (pws) het werkboek ”Leren leren doe je zo” en wint daarmee de KNAW-Onderwijsprijs.

13 June 2022 15:15
Inge Hofmeijer en Lynette Hokse. beeld RD
Inge Hofmeijer en Lynette Hokse. beeld RD

In hun omgeving zagen Inge en Lynette medestudenten die wel het verstand, maar niet de vaardigheden hadden om op havo of vwo te blijven. Met name rondom huiswerkplanning ging het vaak mis. En hoe verwerk je grote hoeveelheden leerstof als je geen idee hebt hoe je op een effectieve manier leert?

Door een enquête onder 114 leerlingen uit groep 8 kwamen Inge en Lynette erachter dat er in het primair onderwijs nauwelijks aandacht is voor leren leren. Zo’n 80 groepachters hadden nog nooit een agenda gebruikt en eenzelfde aantal had geen duidelijk idee wat plannen en organiseren inhoudt. Inge: „Als leerlingen dan op het voortgezet onderwijs komen, blijken ze al snel slechte cijfers te halen. Ouders snappen niet hoe het komt, want de Cito-toets gaf toch echt het juiste niveau aan.”

Taalgebruik

Aanleiding voor het duo om een opdrachtenboek samen te stellen waarin het haarfijn uitlegt hoe een achtstegroeper zich het best voorbereidt op de grotere hoeveelheid leerstof in klas 1. Maar ook voor scholieren uit klas 1 en 2 biedt het boek handvatten voor het maken van een planning of het doornemen van veel tekst.

Voor de twee vwo’ers was het best een uitdaging om het werkboek te schrijven op het niveau van een 12-jarige. „Te ingewikkeld woordgebruik was een valkuil, maar bij jip-en-janneketaal voelen groepachters zich ook niet serieus genomen”, licht Lynette toe.

Ook deed het tweetal de aanbeveling om huiswerkbegeleiding preventief in te zetten. Inge: „Veel scholen begeleiden alleen studenten die ver achterlopen. Stel begeleiding liever voor iedereen beschikbaar, zodat voorkomen wordt dat leerlingen na twee jaar afzakken naar een lager niveau.”

De twee studenten werden beloond met een 9,1 voor hun profielwerkstuk. Ook coördinator profielwerkstukken Van der Elst zag hun project voorbij komen en tipte de dames het werkstuk op te sturen naar de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het genootschap reikt jaarlijks de Onderwijsprijs uit aan de makers van de beste profielwerkstukken van Nederland.

Zonder verwachtingen besloot het duo zijn meesterproef op te sturen naar de academie. Eind mei bleek tot hun verrassing dat ze bij de beste drie genomineerden horen. „We werden uitgenodigd voor een Zoommeeting en dachten dat het een bijeenkomst voor alle inzenders was”, vertelt Inge. „Maar toen bleek dat het enkel met de prijswinnaars was”, vult Lynette aan. „We zijn echt heel blij en hadden het totaal niet verwacht.” De dames weten nog niet of ze een eerste, tweede of derde plek in de wacht gesleept hebben. Dat horen ze dinsdag bij de uitreiking in het Trippenhuis in Amsterdam.

Geldbedrag

Een gouden toekomst lonkt voor de twee onderzoekers in spe. Donderdag hoorden ze dat ze beiden geslaagd zijn; een nieuwe studie wacht in studentenstad Leiden. „We willen allebei rechten studeren aan de universiteit en gaan samen op kamers”, vertelt Inge.

De Onderwijsprijs, die een geldbedrag van minstens 1000 euro per persoon oplevert, is vast een mooi voorschot op de betaling van hun eerste collegejaar. Scheelt weer een weekje zwoegen in de vakantie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer