Peiling: voorkeur voor opvang vluchtelingen in eigen regio
Ongeveer twee derde van de Nederlanders ziet wel iets in het opvangen van humanitaire en economische vluchtelingen in de eigen regio. Deze vluchtelingen kunnen dan asiel aanvragen in het land van opvang, en dus niet in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek door bureau Ipsos, in opdracht van Stichting Connect International. Die zoekt naar een „breedgedragen oplossing voor de migratiepolitiek die recht doet aan de wil van het volk”.
Aan het onderzoek deden ruim 3000 mensen mee. Die konden zich uitspreken over zeven mogelijke oplossingen, variërend van ‘grenzen dicht’ tot ‘actief hulp bieden om makkelijker naar Nederland te migreren’ en ’veilige opvang in de eigen regio’s’. De oplossing voor opvang in de eigen regio had verreweg de hoogste score van alle mogelijke keuzes.
De meeste respondenten gaven er de voorkeur aan om alleen arbeidsmigranten met essentiële beroepen toe te laten in Nederland (39 procent voor Europese arbeidsmigranten en 41 procent voor arbeidsmigranten van buiten Europa). Directeur Tom de Veer van Stichting Connect International over de resultaten: „Dit sluit goed aan bij wat we al verwachtten. Stichting Connect International heeft in de afgelopen zeven jaar een uitgebreid plan ontwikkeld voor opvang van vluchtelingen in de regio, waarbij niet alleen de vluchtelingen die anders naar Nederland komen geholpen worden, maar juist ook de 85 procent van de vluchtelingen die niet het geld heeft om naar de EU te migreren.” Ook zegt hij dat het plan voorziet in actieve hulp bij het terugkeren naar het eigen land vanuit het opvangende land in de regio zodra dat veilig kan.
„Daarnaast omvat het plan het alleen toelaten van arbeidsmigranten in Nederland met essentiële functies en geeft het aan hoe spanning op de arbeidsmarkt voorkomen kan worden zonder daarvoor arbeidsmigranten in te hoeven zetten.” Volgens De Veer is het „nu echt tijd” voor de politiek om te luisteren naar wat het volk wil en te doen wat het beste is voor iedereen. Bij opvang in de eigen regio is het dan uiteindelijk bijvoorbeeld de bedoeling dat iemand die uit Syrië vlucht en in Nederland belandt, weer terug moet naar een land in die eigen regio om daar asiel aan te vragen.