Buitenland

Kwik daalt; Franse daklozen krijgen hulp

In 24 departementen in het noorden van Frankrijk, inclusief de regio Parijs, is zondag alarmfase 2 afgekondigd wegens de kou. Die bedreigt het leven van daklozen.

ANP
20 December 2004 08:51Gewijzigd op 14 November 2020 02:01

In het departement van de Meuse, rond Verdun, is zelfs de maximale alarmfase, nummer 3, ingegaan. Daar daalde het kwik de afgelopen nacht naar -14 graden. Alarmfase 2 geldt bij temperaturen van -5 tot -10 graden.

De afkondiging van alarmfases houdt onder meer in dat de sociale diensten met bestelwagens de straten afrijden en proberen daklozen ertoe over te halen met hen naar een onderkomen te gaan. Dikwijls lukt dat niet, omdat veel daklozen bang zijn daar te worden beroofd van hun schamele bezittingen. Anderen hebben een hond die zij niet in de steek willen laten, of vrezen te worden opgepakt omdat hun papieren niet in orde zijn.

De sociale diensten, maar ook de politie, deelt aan hen slaapzakken, dekens, warme koffie en hete soep uit. Zij kunnen de mensen niet dwingen naar een opvangcentrum te gaan.

De beschikbare slaapplaatsen in Parijs zijn bovendien ontoereikend. Het aantal daklozen wordt er geschat op 12.000. Daar komen nog eens 30.000 mensen bij in kraakpanden of mensen met onvoldoende middelen om zich in hun woning te verwarmen. De prefect van Parijs heeft aangekondigd dat eventueel gymzalen kunnen worden gevorderd voor de opvang van mensen die onder de kou lijden.

De bevolking is ertoe opgeroepen de sociale diensten te waarschuwen als zij ergens iemand op straat ziet slapen. Daarvoor geldt een speciaal telefoonnummer: 115.

Xavier Emmanuelli, oud-minister en oprichter van de SAMU- Social -de sociale eerstehulpdienst die zich inspant om dak- lozen onderdak te geven-, maakt zich vooral ongerust over de toename van het aantal hele families dat ’s nachts in Parijs rondzwerft. Hoe langer hoe meer zijn dat mensen met schoolgaande kinderen die wel werken, maar niet eens het minimumloon verdienen en dus geen geld hebben om huur te betalen. In Frankrijk zouden zo’n 7 miljoen mensen onder de armoedegrens van ongeveer 700 euro per maand leven.

Dit jaar zijn al twee daklozen gestorven wegens de kou: vorige week een clochard in een boerenschuur bij Amiens en het afgelopen weekeinde een 60-jarige man op straat in Saint-Denis bij Parijs.

De zware storm van afgelopen vrijdag is een bijkomend probleem. Veel elektriciteitskabels zijn omgewaaid en 9000 huizen, vooral in het noordwestelijke Normandië en Picardië, zouden nog geen stroom hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer