Politiek

Senaat dubt over Omgevingswet

De Eerste Kamer neigt ernaar pas na de zomer te beslissen over het al dan niet van kracht laten worden van de nieuwe Omgevingswet per 1 juli 2023.

Redactie politiek
10 June 2022 09:18
beeld ANP, Sem van der Wal
beeld ANP, Sem van der Wal

In de Omgevingswet worden alle regels en wetten voor ruimtelijke ordening en leefomgeving gebundeld en vereenvoudigd. Het proces staat bekend als de grootste wetgevingsoperatie sinds eind jaren veertig van de vorige eeuw.

De nieuwe wet moet zorgen voor snellere procedures, waarmee vergunningen sneller kunnen worden verleend. Problemen bij het zogeheten Digitaal Stelsel Omgevingsgwet (DSO), een cruciaal onderdeel bij de uitvoering van de wet, leiden echter al tijden tot onrust en vertraging. Ook de Senaat is hier uiterst kritisch over.

Pas na een mondeling overleg met verantwoordelijk minister De Jonge wil de Eerste Kamer beslissen over de invoeringsdatum, maar een datum voor dat beraad is nog niet gepland.

Openlijke kritiek door ambtenaren op de DSO wordt door het ministerie uit de publiciteit gehouden, zo is eerder in de Eerste Kamer aan bod gekomen. Het vakblad Binnenlands Bestuur meldde donderdag dat ambtenaren die hun zorgen uiten over de invoering van de Omgevingswet door het ministerie van Binnenlandse Zaken worden geïntimideerd.

Ook het Eerste Kamerlid Saskia Kluit (GroenLinks) heeft daar signalen over ontvangen, zei ze donderdag. Vijf ambtenaren die zich bij haar hebben gemeld zijn op non-actief gesteld of zitten ziek thuis.

Een topambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft na een gesprek met Kluit toegezegd binnen de organisatie gesprekken te gaan voeren over de manier waarop mensen die kritiek hebben, worden behandeld. Kluit is tevreden met die belofte, zei ze donderdag.

Voor senator Peter Nicolaï (Partij voor de Dieren) was het debat aanleiding zijn mailadres open te stellen als een meldpunt. Iedereen die onder druk is gezet om kritiek op de DSO niet openlijk te melden, kan daar terecht, aldus het Eerste Kamerlid. Hetzelfde geldt voor mensen die gedwongen zijn de Senaat misleidende info te geven over de voortgang van het DSO.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer