Meer dan 1100 gevallen van apenpokken gemeld bij WHO
Tot dusver zijn er meer dan 1100 gevallen van besmetting met apenpokken gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), buiten de Afrikaanse landen waar uitbraken van de ziekte vaker voorkomen. Volgens directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus is het risico dat het virus ingeburgerd raakt in deze niet-endemische landen reëel, maar te voorkomen. Hij liet op Twitter weten zich vooral zorgen te maken om kwetsbare groepen, onder wie kinderen en zwangere vrouwen.
Sinds de eerste infecties begin mei werden geconstateerd, zijn er in 29 landen, waaronder veel Europese, gevallen gerapporteerd. Nederland gaf op 20 mei het eerste geval door en heeft er inmiddels tot 7 juni 54 bevestigd. De WHO-chef zei dat het plotseling opduiken van het virus in landen waar de aandoening normaal nooit voorkomt, erop wijst dat het misschien al enige tijd ongemerkt wordt doorgegeven.
Het apenpokkenvirus verspreidt zich door nauw contact en werd voor het eerst ontdekt bij makaken in een Deens onderzoekslaboratorium. In West- en Centraal-Afrika zijn vooral knaagdieren de dragers en steekt de ziekte met enige regelmaat de kop op. Buiten die regio gebeurt dat zeer sporadisch.