Buitenland

LPF noemt besluit historische misstap

De Nederlandse politieke partijen hebben voorspelbaar gereageerd op het besluit van de Europese Unie (EU) om volgend jaar met Turkije te gaan onderhandelen over toetreding. De LPF spreekt van een „historische vergissing.”

Redactie politiek
17 December 2004 21:45Gewijzigd op 14 November 2020 02:01

Negatief over het besluit zijn LPF, SGP, ChristenUnie en Groep Wilders. De LPF spreek van een „historische vergissing” en van een besluit „dat als een splijtzwam zal inwerken op de Europese eenwording.” Kamerlid Herben maakt zich vooral zorgen over de nieuwe buitengrenzen als Turkije toetreedt. Hij is bang dat terroristen dan makkelijker vanuit Syrië, Irak of Iran de Unie binnen kunnen komen. Verder denkt hij dat het vrije verkeer van personen vanuit het zeer volkrijke Turkije voor grote problemen zal blijven zorgen. Volgens de LPF-woordvoerder doet de EU er beter aan Turkije tot bevoorrechte handelspartner te promoveren.

De SGP spreekt van een „ongewis en onverantwoord avontuur.” Met het binnenhalen van een groot niet-Europees islamitisch land als Turkije haalt Europa zich nóg meer en onnodige moeilijkheden op de hals, meent kamerlid Van der Staaij, die ervan overtuigd is dat Europa hier spijt van gaat krijgen. „De Brusselse top leverde al een voorproefje op van de trammelant die ons te wachten staat. Turkije stelde zich op als de eisende partij, waar de regeringsleiders nota bene nog gedeeltelijk voor opzij gingen ook.”

ChristenUnie-kamerlid Huizinga heeft gemengde gevoelens bij het besluit. „Gelukkig kent hij een open eind. Dat geeft in elk geval maximale druk op Turkije om werkelijk hervormingen door te voeren. De manier waarop het besluit is geformuleerd laat iets zien van de twijfel die gaandeweg bij een aantal landen is ontstaan”, meent zij. De ChristenUnie heeft zich steeds uitgesproken tegen toetreding, maar „nu eenmaal besloten is de onderhandelingen te starten, moeten die wel eerlijk en zonder dubbele agenda gevoerd worden”, zegt Huizinga.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer houdt de mogelijkheid open dat de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU uiteindelijk leiden tot een speciaal partnerschap. Van een volwaardig lidmaatschap kan alleen sprake zijn als Turkije voldoet aan de politieke criteria, zoals de verbetering van de mensenrechten. Volgens fractievoorzitter Verhagen verdient premier Balkenende een „grote pluim” voor het succesvol maken van de EU-top. Door geen garanties vooraf te geven, blijft er druk op de ketel, meent hij. Dat er over martelingen en discriminatie van christenen niets opgenomen is in de conclusies van de Europese regeringsleiders, noemt hij jammer.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer is verheugd over het starten van de onderhandelingen. Kamerlid Van Baalen hoopt wel dat Turkije snel overgaat tot volledige erkenning van de Grieks-Cypriotische regering.

Ook de PvdA kan instemmen met het besluit onderhandelingen te beginnen met Turkije over toetreding. „Het is belangrijk dat er geen misverstand meer bestaat over de noodzaak dat Ankara voor het begin van de onderhandelingen Cyprus moet erkennen,” zegt kamerlid Timmermans. Verder is het voor zijn fractie van groot belang dat er een noodremprocedure in het onderhandelingstraject wordt opgenomen. Als Turkije de democratische hervormingen laat sloffen, moeten de onderhandelingen stilgelegd kunnen worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer