„Sudan bereidt nieuw offensief voor in Darfur”
De Sudanese regering treft voorbereidingen voor een nieuw offensief in de westelijke regio Darfur, ondanks de toezegging van Khartoem dat het een eerder overeengekomen staakt-het-vuren zou respecteren.
Dat heeft de commandant van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) in Darfur vrijdag gezegd.
Volgens de commandant, de Nigeriaanse generaal Festus Okonkwo, is er de laatste twee weken sprake van een „enorme militaire opbouw” in Darfur en is het gebied „een tijdbom die elk moment kan ontploffen.” Okonkwo zei dat honderden Sudanese militairen oprukken naar de stad Labado, in het zuiden van Darfur.
„De hoeveelheid wapens en munitie die Darfur is binnengebracht is zo enorm dat de vraag niet langer is of er weer oorlog komt, maar wanneer”, aldus Okonkwo. Hij leidt een AU-missie van 834 militairen die toeziet op de zeer fragiele wapenstilstand tussen het Sudanese leger en de door Khartoem gesteunde Arabische milities enerzijds en de rebellen van de lokale zwarte bevolking anderzijds.
Sudan zegt zijn leger opdracht te hebben gegeven de gevechten in Darfur te staken, maar volgens de rebellen in het gebied ging een offensief dat het leger maandag inzette donderdag gewoon door.
Volgens een woordvoerder van de Sudanese onderhandelingsdelegatie in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, Ibrahim Mohammed, hebben de commandanten in Darfur woensdagavond opdracht gekregen het offensief te staken. Hij zei echter ook dat hij niet wist of de gevechten daadwerkelijk zijn beëindigd. De rebellen weigerden maandag vanwege het nieuwe offensief deel te nemen aan een nieuwe onderhandelingsronde in Abuja.
Woordvoerder Bahar Ibrahim van het Sudanese Bevrijdingsleger, een van de twee rebellengroepen in Darfur, zei dat het leger donderdag de plaats Tawila en een aantal dorpen in het noorden van Darfur had aangevallen. „Er is niets gebeurd wat ons ertoe zou kunnen brengen weer te gaan onderhandelen”, zei Ahmed Tugod Lissan van de Beweging voor Rechtvaardigheid en Gelijkheid, de andere rebellengroep.
Het conflict in Darfur begon begin vorig jaar toen de rebellenbewegingen JEM en SLA het Sudanese regeringsleger aanvielen, omdat de regering in Khartoem de zwarte boerenbevolking zou uitbuiten. Als antwoord begon het leger de rebellen te bombarderen vanuit de lucht, terwijl de Arabische Janjaweed-milities vooral op de grond werden ingezet.
Nadat leger en milities het verzet van de rebellen de kop hadden ingedrukt begonnen de Janjaweed met etnische zuiveringen in Darfur. Sindsdien zijn zeker 70.000 mensen omgekomen. Ruim een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. De meesten zitten in vluchtelingenkampen die worden bedreigd door de Janjaweed. Talloze pogingen van de internationale gemeenschap om vrede in het gebied te stichten zijn tot nu toe vrijwel zonder resultaat gebleven.