Bijbelse visie nooit achterhaald, ook niet bij Pointer of Nieuwsuur
De gereformeerde gezindte lag de afgelopen week weer even onder het vergrootglas van de seculiere media. Het programma Pointer, van omroep KRO/NCRV, richtte vorige week vrijdag het vizier op het omgaan met homoseksualiteit in orthodox-christelijke kring. Alom verbazing dat er nog christenen zijn die een homoseksuele levenswijze op grond van de Bijbel afwijzen.
Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur, van de NOS, besteedde een dag later aandacht aan een „dreigende kerkscheuring” binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Het kerkverband besloot vorige maand dat vrouwen op grond van de Bijbel geen predikant, ouderling of diaken mogen worden, maar meerdere gemeenten gaven sindsdien aan daar geen boodschap aan te hebben.
In de uitzending komen beide partijen aan het woord. Een predikant uit Urk leest in een lege kerk uit de kanselbijbel: „Laten uw vrouwen in de gemeenten zwijgen. Het is hun immers niet toegestaan te spreken, maar bevolen onderdanig te zijn, zoals ook de wet zegt.”
Nieuwsuur is ook in Emmeloord geweest. Vrouwen voelen zich daar absoluut niet onderdanig aan een man, vertellen kerkgangers.
Het beeld dat de programmamakers schetsen is duidelijk: tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers beroepen zich op de Bijbel, een oud boek, dat ze veel te letterlijk nemen en anderen opleggen. Voorstanders vinden afwijzing van de vrouw in het ambt niet meer van deze tijd.
Dat laatste is ook de rode draad in de honderden reacties op sociale media. Op Twitter was #kerkscheuring zelfs even trending. De PvdA in Houten noemde de CGK „de taliban in de polder” en schreef: „Anno 2022 beslissen mannen over de onderdanigheid van vrouwen. Als het niet zo middeleeuws zou zijn, is het bijna kolderiek!”
De gereformeerde gezindte hoeft niet wakker te liggen van dit soort ‘argumenten’. „Chronologisch snobisme”, noemde de Britse schrijver C. S. Lewis dat in de vorige eeuw: een vooringenomen voorkeur hebben voor de eigen tijd en de geschiedenis en traditie veronachtzamen. Het christelijk geloof, dat „eenmaal aan de heiligen overgeleverd is”, grijpt juist steeds weer terug op het verleden. Dat pand moeten we bewaren.
In Nederland hebben we vrijheid van godsdienst en meningsuiting, een groot goed. Deze vrijheden gelden ook voor kerken die hun Bijbelse visie over seksualiteit of vrouwelijke ambtsdragers onder woorden brengen.
Nu Nederland in rap tempo seculariseert, zullen klassiek-gereformeerde opvattingen velen steeds exotischer –en achterhaald– in de oren klinken. Wat dat betreft kunnen we nog heel wat programma’s over orthodox-gereformeerde kring verwachten.
Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, als de gereformeerde gezindte maar blijft oefenen in het geduldig en helder uitleggen waar ze voor staat: de Bijbelse boodschap van zonde en genade, van het kruis en de opstanding van Jezus Christus.
Zondag is het Pinksteren. Christenen gedenken dan de uitstorting van de Heilige Geest. Hij is het Die de discipelen toen en de christelijke kerk nu vrijmoedigheid geeft om te spreken over de Redder van de wereld.