Economie

Schipholpersoneel krijgt zomertoeslag

Medewerkers op Schiphol krijgen tijdens de drukke zomerperiode een toeslag van 5,25 euro bruto per uur bovenop hun normale loon.

Redactie economie
2 June 2022 11:33
Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, tijdens een commissiedebat in de Tweede Kamer over de luchtvaart. beeld ANP, Robin Utrecht
Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, tijdens een commissiedebat in de Tweede Kamer over de luchtvaart. beeld ANP, Robin Utrecht

De zomertoeslag geldt ook met terugwerkende kracht voor personeel dat tijdens de afgelopen chaotisch verlopen meivakantie heeft gewerkt. De opslag is onderdeel van een breder akkoord tussen de luchthaven en vakbonden FNV en CNV om het werk op Schiphol aantrekkelijker te maken.

Vakbonden dreigden eerder met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven te hoog is voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. Als er voor 1 juni geen akkoord zou komen dan zouden er stakingen volgen.

Dinsdag meldden de partijen al dat er een akkoord op hoofdlijnen was. Schiphol-baas Dick Benschop noemde het „zeer terecht” dat het personeel voor het harde werk extra wordt beloond.

De zomertoeslagen kosten Schiphol tussen de 40 en 50 miljoen euro. Daardoor zal de winst over dit jaar lager zijn. De toeslagen komen dus voor rekening van de aandeelhouders van de luchthavengroep, die voor bijna 70 procent in handen is van de Staat en voor ruim 20 procent van de gemeente Amsterdam.

Beveiligingsbedrijven noemen de zomertoeslagen daarom verkapte staatssteun. „Tegen dit soort afspraken kan geen bedrijf in Nederland op de arbeidsmarkt concurreren. De beveiliging al helemaal niet”, reageerde de Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland (VBe NL) woensdag.

En tegen beveiligers waarschuwt de brancheclub die onder meer beveiligingsbedrijven voor evenementen en horecagelegenheden vertegenwoordigt: „Beveiligers laat jullie intussen niets wijsmaken. Deze geldinjectie is helaas van korte duur want de rest van Nederland kan niet volgen zonder dat de cao’s op gelijk niveau worden gebracht en hier zit Schiphol en de overheid niet aan tafel om als pinautomaat te dienen.”

Minister Mark Harbers (Infrastructuur) noemde het dinsdag gesloten akkoord „een eerste, zeer noodzakelijke stap, maar we zijn er nog niet.” Volgens hem is het dan ook „geen toverstafje” om de chaos op de luchthaven, die al enkele weken aanhoudt, te verhelpen.

Harbers wil nu weten wat Schiphol verder gaat doen aan de grote personeelstekorten. Tijdens een debat in de Tweede Kamer zei hij: „Er zijn hier heel veel zorgen voor deze zomer en die deel ik ook.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer