„Sfeer van malaise is onterecht”
Het gebrek aan vertrouwen bij de consument is onterecht. Er zijn talloze signalen die haaks staan op de sfeer van malaise die Nederland beheerst. „Nog steeds heeft iedereen het over een recessie terwijl we groeien en er slechts korte tijd sprake was van een minieme krimp.”
Dat zei de voorzitter van de raad van commissarissen van Euronext, mr. J. Hessels, vrijdag tijdens een forumdiscussie van de RMU in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Hessels ergert zich mateloos aan de sombere berichtgeving die het consumentenvertrouwen danig aantasten. „We kunnen niets doen aan de dalende dollar of turbulentie in het buitenland, maar wel aan de situatie in eigen land. Als gevolg van de negatieve berichten blijven de bestedingen achter.” Als positieve voorbeelden noemde hij het goede Nederlandse onderwijs, de flexibiliteit en deskundigheid van veel werknemers en de doorgaande stroom investeringen.
Zelfs het afnemen van de koopkracht behoeft volgens hem geen belemmering te zijn om meer geld uit te geven. „De Nederlander legt ongelooflijk veel opzij. Het spaarquotum is 12 procent.” Hij acht het een taak van overheid en ondernemers om het gebrek aan vertrouwen weg te nemen door meer duidelijkheid over het beleid en toekomstige maatregelen te verschaffen.
Hessels, voormalig topman van Laurus, deed zijn uitspraken tijdens een forumdiscussie die de RMU hield naar aanleiding van de presentatie van de nota arbeidsvoorwaarden 2005. Daarbij was ook de voorzitter van de raad van bestuur van supermarktconcern Laurus, J. Bruijniks, aanwezig. Bruijniks roemde de opstelling van de RMU. Bij de onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden in het noodlijdende bedrijf heeft deze organisatie zich volgens hem steeds „zeer constructief opgesteld.”
Tijdens de discussie bleek dat vrijwel geen van de aanwezigen voordelen zag in de gewijzigde levensloopregeling. „Een te dure vervanger van het prepensioen”, zo oordeelt de RMU. Hessels, zelf een van de opstellers van het CDA-programma, noemde de voorgestelde regeling enigszins idealistisch, gemaakt in een tijd waarin op een jaarlijkse economische groei van 3 procent werd gerekend. „Ik was er niet voor. We sparen al zo veel.”
Onder de aanwezigen ging geen enkele arm de lucht in toen presentator T. van den Brink vroeg wie er de komende jaren van de nieuwe regeling gebruik denkt te maken. Van verschillende zijden werd aangegeven dat er nog veel te veel onduidelijkheden zijn.
Ook loonmatiging kon op de steun van de aanwezigen rekenen. Volgens Hessels betekent dat niet dat in dat geval werkgelegenheidsgaranties kunnen worden afgesproken, maar „het geeft wel een grotere kans dat je je baan behoudt.” Chr. Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van de RMU, meent dat werknemers bij het afspreken van de nullijn voor salarissen erop moeten kunnen rekenen dat deze afspraak niet op korte termijn wordt gevolgd door een reorganisatie. „Dat is nodig om de achterban te overtuigen”, aldus Baggerman.
RMU-directeur P. Schalk overhandigde Hessels en Bruijniks aan het einde van de bijeenkomst beiden een Rembrandtbijbel, het jaarlijkse geschenk van de organisatie voor topmensen die de presentatie van de arbeidsvoorwaardennota met hun aanwezigheid opluisteren.