Binnenland

WWF en Rode Kruis benadrukken belang natuur tegen klimaatrampen

Mensen kunnen de natuur veel beter dan nu benutten om zich te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, stellen het Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds in een gezamenlijk rapport. Volgens directeur Kirsten Schuijt van de Nederlandse tak van het WWF is de natuur zelfs „onze grootste vriend in de strijd tegen klimaatverandering”.

ANP
2 June 2022 02:03

De organisaties noemen in het rapport tal van natuurlijke oplossingen om de opwarming van de aarde het hoofd te bieden. Zo kan de kans op overstromingen worden verkleind door mangroves, bomen en planten die in (sub-)tropisch gebied aan de kust in het water groeien en werken als een natuurlijke golfbreker. Door behoud van bossen en aanplanting van nieuwe bomen kunnen bodemerosie en aardverschuivingen worden tegengegaan. Als hellingen begroeid zijn, zal bijvoorbeeld minder snel een gevaarlijke modderstroom ontstaan. Ook koraalriffen kunnen de impact van een zware storm op de kust verminderen.

Volgens het Rode Kruis en het WWF kunnen natuurlijke oplossingen, in het Engels vaak nature based solutions genoemd, niet alleen levens redden, maar ook veel kosten besparen. „Klimaatverandering bedreigt ontwikkelingslanden met enorme economische schade, tussen de 400 en 800 miljard dollar per jaar tegen 2030. Natuurlijke oplossingen kunnen dit cijfer met een kwart verminderen”, schrijven de organisaties.

Bijkomend voordeel van natuurlijke oplossingen is dat bomen en planten koolstofdioxide (CO2) uit de atmosfeer halen. Het gas houdt warmte vast en is daarmee de grote veroorzaker van de opwarming van de aarde. Sinds de industriële revolutie is de CO2-concentratie in de atmosfeer met bijna de helft gestegen.

Volgens Schuijt laat het rapport zien dat we „echt fundamenteel anders moeten gaan denken” en meer moeten investeren in natuurlijke oplossingen. „Want daarmee gaan we niet alleen de gevolgen van klimaatverandering tegen, maar versterken we ook onze eigen leefomgeving en biodiversiteit.”

Dit rapport is het begin van een nieuw partnerschap tussen het Rode Kruis en het WWF. Het verschijnt aan het begin van de Stockholm+50, een milieuconferentie in de Zweedse hoofdstad. In Stockholm werd een halve eeuw geleden ook de allereerste internationale VN-milieutop gehouden. In dat jaar, 1972, verscheen ook het invloedrijke rapport De grenzen aan de groei van de Club van Rome. De groep van wetenschappers en zakenlieden waarschuwde daarin voor de uitputting van natuurlijke hulpbronnen door een groeiende wereldbevolking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer