Toenemende kritiek in VS op minister Rumsfeld
Er is de laatste weken toenemende kritiek te horen op het beleid van de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld. Die kritiek komt niet zoals men zou verwachten van de Democratische oppositie, maar van Rumsfelds eigen Republikeinse partijgenoten.
De laatste in het groeiende koor van Rumsfeld-critici was oud-fractieleider van de Republikeinen in de Senaat, Trent Lott. „Ik ben geen bewonderaar van minister Rumsfeld. Ik geloof dat hij niet luistert naar zijn eigen militairen. Hij hoeft niet meteen weg, maar ik zou wel willen dat hij het komende jaar opstapt”, aldus Lott. Hij voegde zich hiermee bij een groep critici, onder wie zijn collega John McCain, die vorige week verklaarde „geen vertrouwen te hebben in Rumsfeld.”
De kritiek werd sterker nadat Rumsfeld vorige week in Koeweit een nietszeggend antwoord gaf op de vraag van een militair waarom de meeste voertuigen van het leger onvoldoende zijn beveiligd. „Je trekt ten strijde met het leger zoals dat is uitgerust”, was Rumsfelds antwoord. Hij benadrukte dat het geen kwestie was van geld maar van capaciteit. Enkele dagen later bleek echter dat het bedrijf dat onder andere Humvee-voertuigen van bepantsering voorziet, defensie had aangeboden om de productie op te voeren. Dat aanbod was afgewezen.
Rumsfeld kreeg ook kritiek van oud-generaal Norman Schwarzkopf, die de geallieerde coalitie leidde tijdens de eerste Golfoorlog. De kritiek op Rumsfeld betreft niet alleen de uitrusting van Amerikaanse militairen. Men verwijt hem ook dat defensie de periode na de Blitzkrieg tegen Saddams troepen volledig heeft onderschat. Daardoor ontstond een situatie van chaos en wetteloosheid waar niet werd ingegrepen.
Vervolgens begreep Rumsfeld te laat dat de Amerikanen in Irak werden geconfronteerd met een georganiseerde guerrilla. Daar kwamen de schandalen in Abu Ghraib en andere gevangenkampen bij. President Bush heeft na de verkiezingen tal van bewindslieden gevraagd om te vertrekken, maar hij heeft Rumsfeld verzocht te blijven. Dat kon ook moeilijk anders met de Iraakse verkiezingen in januari in het verschiet als sluitstuk van de ’democratisering’ van Irak onder Rumsfelds leiding. Of Rumsfeld Bush’ volledige tweede ambtstermijn uitzit blijft echter afwachten.