VluchtelingenWerk: statushouders van 18 jaar staan in de kou
De overheid laat alleenstaande statushouders die achttien jaar zijn geworden in de kou staan, aldus VluchtelingenWerk. Zodra alleenstaande minderjarige statushouders (AMV’ers) achttien worden, valt begeleiding vrijwel weg en hebben ze geen geld. VluchtelingWerk onderschrijft daarom de conclusie van de Kinderombudsman en de Nationale ombudsman om begeleiding voor jonge statushouders te verlengen tot 21 jaar.
Het gaat om jongeren die zonder hun ouders naar Nederland zijn gekomen, vooral uit Syrië en Eritrea. Tot hun achttiende verblijven ze in een opvanggezin of een woonlocatie en krijgen ze dagelijkse begeleiding, maar als ze achttien worden en wettelijk volwassen, houdt dat opeens op.
Volgens VluchtelingenWerk leggen de ombudsmannen met hun eerder woensdag verschenen rapport Alleen volwassen worden de vinger op de zere plek. „Deze jongeren hebben geen sociaal vangnet, leven hier zonder ouders en moeten de taal vaak nog leren. Landelijke regie ontbreekt en hiervan wordt deze kwetsbare groep jongeren al een tijd de dupe”, aldus VluchtelingenWerk.
De organisatie hoopt dat het rapport een breekijzer zal zijn voor een structurele oplossing voor jonge statushouders in alle gemeenten. Gemeenten kunnen nu zelf bepalen of ze extra begeleiding aanbieden aan jonge statushouders. Volgens VluchtelingenWerk verschilt het per gemeente of en wat er aan begeleiding wordt ingezet. De ombudsmannen vinden dat gemeenten samen met hulpverleners en de jongere een toekomstplan moeten maken en zorgen dat ze voorlopig voldoende inkomen hebben.