EU roept experts bijeen over hoge olieprijs
EU-commissaris De Palacio (energie) heeft de energie-experts uit de Europese landen bijeengeroepen voor een extra vergadering donderdag. De deskundigen moeten hun visie geven over de stijging van de olieprijs en de mogelijke maatregelen. Dinsdag zakte de prijs overigens.
Een woordvoerder van de commissie, die het nieuws dinsdag bekendmaakte, kon niet nader ingaan op eventuele maatregelen. Hij benadrukte dat de vergadering van experts een „normaal mechanisme” is en dat er geen sprake is van een crisissituatie. De regels uit 1973 waarop de commissie zich baseert, zijn zeer beknopt en reppen niet over concrete actie om stijging van de olieprijzen te remmen.
De stijging van de olieprijs hangt samen met de toestand in het Midden-Oosten. Maandag maakte Irak bekend een maand lang zijn olie-uitvoer stil te zetten uit protest tegen de acties van Israël tegen de Palestijnen. Iran steunt gedeeltelijk deze actie.
Volgens de woordvoerder van de commissie, het dagelijks bestuur van de EU,zijn de gevolgen daarvan beperkt, omdat Irak goed is voor slechts 3 procent van de wereldolieproductie. Als er al gevolgen zijn, zullen die vooral in de Verenigde Staten worden gevoeld, zo meent hij.
Ruim 31 procent van de olie die de EU gebruikt, komt uit het Midden-Oosten, waarvan 7 procent uit Irak (cijfers uit 1999). Daarnaast zijn er nog andere landen uit de Arabische wereld die olie leveren, zoals Libië (9 procent) en Algerije (3 procent).
Bijna eenderde van de olie komt uit Europa zelf. Daarvoor tekent vooral Noorwegen, dat goed is voor 20 procent. Maar ook Groot-Brittannië en Denemarken zijn, dankzij de Noordzee-olie, grote leveranciers. Landen uit de voormalige Sowjet-Unie leveren ruim 15 procent.
De VS maken zich enigszins zorgen. President Bush heeft gezegd dat de hoge olieprijzen het broze herstel van de Amerikaanse economie kunnen schaden. In een vraaggesprek met de interneteditie van de zakenkrant The Wall Street Journal zei Bush een reeks mogelijkheden te zullen overwegen om eventuele problemen aan te pakken.
Irak is de op vijf na grootste olieleverancier van de VS, ondanks de harde houding van Washington tegenover het land. De laatste paar weken ging de helft van de Iraakse olie-uitvoer naar de VS.
Bush zei verder dat de huidige situatie zijn energieplannen alleen maar rechtvaardigen. Bush wil onder meer in een natuurgebied in Alaska naar olie laten boren. Binnenkort debatteert de Senaat over die plannen.
Op de oliemarkt zakten de prijzen dinsdag duidelijk terug. Dat was het gevolg van de terugtrekking van Israël uit twee Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever en geruststellende woorden van Saoedi-Arabië. De Saoedische minister van Olie, Ali al-Naimi, gaf aan dat zijn land ervoor zal zorgen dat er voldoende aanbod blijft. Op de termijnmarkt in Londen stond de notering van Brent-olie voor levering in mei dinsdag tegen het eind van de handel op 26,25 dollar per vat (van 159 liter) in vergelijking met een slot van 27,02 dollar op maandag.