Buitenland

Saddam heeft voor het eerst gesprek met advocaat

Voor het eerst sinds zijn arrestatie in december vorig jaar heeft Saddam Hussein donderdag met een lid van zijn advocatenteam mogen spreken. Saddam moet samen met elf andere hoge functionarissen van zijn regime voor het Iraakse speciale tribunaal verschijnen. In de processen die volgende week beginnen, komt hij als laatste aan bod.

Buitenlandredactie
17 December 2004 08:47Gewijzigd op 14 November 2020 02:00

Het in Jordanië gevestigde advocatenteam van Saddam Hussein gaf donderdag een verklaring uit over de ontmoeting tussen de verdreven dictator en een van zijn raadslieden. „Het vraaggesprek duurde meer dan vier uur. De president lijkt in goede gezondheid te verkeren, veel beter dan tijdens zijn eerste optreden voor de rechter”, aldus de raadslieden.

Het advocatencollectief wilde niet zeggen waar het gesprek plaatshad. De Iraakse minister voor Mensenrechten, Bakhtiar Amin, onthulde dinsdag echter dat Saddam vastzit op de Amerikaanse basis Camp Cropper, in de buurt van Bagdad.

De Iraakse minister van Justitie, Malik Dohan al-Hassan, stelde donderdag in het Zwitserse dagblad Le Temps dat Saddam als laatste van twaalf gearresteerde leiders voor het Iraakse tribunaal moet verschijnen. Malik liet weten dat het proces tegen de ex-dictator pas „lang na” de verkiezingen van januari begint.

Woensdag werd bekend dat het tribunaal Ali Hassan al-Majid als eerste laat voorkomen. De neef van Saddam Hussein is vooral berucht door zijn optreden in 1988 tegen Koerden in het noorden van het land, waaraan hij de bijnaam ”Ali Chemicali” heeft overgehouden. Deze neef van Saddam gaf opdracht tot een gifgasaanval op de plaats Halabja, waardoor zeker 5000 mensen omkwamen.

De zaak tegen Ali Chemicali begint mogelijk volgende week. Al-Hassan voegde daar tegen Le Temps aan toe dat Barzan Ibrahim Hassan al-Tikriti, presidentieel adviseur en halfbroer van Saddam Hussein, als tweede voor het gerecht komt.

Voor de Iraakse parlementsverkiezingen van 30 januari hebben zich 6400 kandidaten laten registreren. In het parlement is plaats voor 275 afgevaardigden. Dat moet onder meer een grondwet opstellen en de aanstelling van een nieuwe regering goedkeuren. Interim-premier Allawi en interim-president Al-Yawar doen ook mee.

Aanslagen en ontvoeringen zijn nog altijd aan de orde van de dag. Een van de laatste buitenlandse slachtoffers van het geweld is de Italiaan Salvatore Santoro. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera berichtte donderdag dat de man die voor een Britse non-gouvernementele organisatie in Irak werkte en onlangs was ontvoerd, door zijn gijzelnemers is omgebracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer