Museum verwerft ridderborden van Orde van het Gulden Vlies
Het Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft twee borden uit 1481 met wapens van ridders van de Orde van het Gulden Vlies verworven. Deze ridders waren de belangrijkste edellieden uit de Bourgondische gebieden. De borden, die ooit in de Sint-Jan hingen, komen uit particulier bezit. In totaal zijn er nog maar vier van bekend.
Toen aartshertog van Oostenrijk Maximiliaan en zijn echtgenote Maria van Bourgondië in mei 1481 Den Bosch bezochten, kwamen ridders van het Gulden Vlies bijeen in de Sint-Jan voor een vergadering. Speciaal voor dit zogenoemde kapittel was het koorgestoelte van de Bossche Sint-Jan versierd met 27 wapenborden, waarop de wapens van de leden van de ridderorde waren afgebeeld door Pierre Coustain.
In dit kapittel werd niet alleen de politieke situatie besproken, maar kreeg ook de bijna driejarige Filips, zoon van Maximiliaan en Maria, de ridderslag, waarmee de dreumes (die de bijnaam De Schone verwierf) lid van de orde werd.
In 1798 werden de borden openbaar verkocht. Twee zijn er nu in bezit van het Rijksmuseum, maar uitgeleend aan het Noordbrabants Museum. De nu door het Brabantse museum verworven wapenborden tonen de wapens van Jean IV de Melun, adviseur en kamerheer van Maria’s grootvader Filips de Goede, en Philippe de Croÿ, legeraanvoerder, adviseur en bestuurder in dienst van verscheidene Bourgondische hertogen.
De twee aanwinsten konden worden gekocht met steun van de Vereniging Rembrandt en de Stichting Vrienden van Het Noordbrabants Museum. Ze zijn, met de twee van het Rijks, vanaf nu in het museum te zien in de historische presentatie Het Verhaal van Brabant.