Kerk & religie

GZB-event over les van de wereldkerk: dagelijks getuigen

Nederlandse kerken kunnen veel leren van christenen in het buitenland, zeker als het gaat om het vertellen van het Evangelie. „Getuigen hoort bij het leven van alledag.”

Van onze correspondent
23 May 2022 08:51Gewijzigd op 23 May 2022 10:46
De maronitische kathedraal (m.) in het centrum van de Libanese hoofdstad Beiroet. beeld RD
De maronitische kathedraal (m.) in het centrum van de Libanese hoofdstad Beiroet. beeld RD

Zaterdagavond vond online het GZB-Event 2022 plaats. Het werd uitgezonden vanuit de Midden Nederland Hallen in Barneveld, de plaats waar in eerdere jaren zendingsdagen plaatsvonden. De GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland, had gekozen voor een online-event toen de coronacrisis nog hevig was. Het thema was: ”Vertel, over de grote daden van God”.

De afgelopen weken hebben medewerkers van de GZB met een drietal gasten uit de wereldkerk plaatselijke kerken in Nederland bezocht. Ds. Sixto Hernandez uit Colombia, Natalya Stoykova uit Bulgarije en Elie Haddad uit Libanon vertelden daar hun eigen verhaal. Maar er was tijdens die bijeenkomsten ook telkens gelegenheid voor de bezoekers om een getuigenis te geven, gezeten op een speciale stoel die voor hen klaargezet werd.

Hierop kwam GZB-medewerker Diane Palm tijdens het event terug. Ze zei dat de stoel geen enkele keer leeg gebleven was en dat er juist ook oudere mensen naar voren kwamen om een getuigenis te geven. Een van hen was een eenvoudige boer die vertelde wat God in zijn leven gedaan had, in het bijzonder bij het overdragen van de boerderij aan zijn zoon.

Liefde

De buitenlandse gasten gaven te kennen dat getuigen voor hen bij het leven van alledag hoort. Ds. Sixto Hernandez vertelde dat kerkgangers in zijn gemeente iedere zondag worden uitgenodigd om een getuigenis te geven. „Elke week zijn er wel een paar mensen die naar voren komen. Mensen geven spontaan een getuigenis, vaak van kleine dingen, een verjaardag of een genezing.”

Dat getuigen vindt ook in een behoorlijk gewelddadige omgeving plaats. „De kerk is opgestaan om getuige te kunnen zijn. Ze is bereid om te dienen en de liefde van God te laten blijken aan de mensen in de buurt.”

Natalya Stoykova had het over het contact dat ze in een Bulgaars dorp gekregen heeft met vrouwen met een moslim-achtergrond. Ook de imam kwam. „Ze wilden graag horen over Jezus. Veel vrouwen werden christen. In dit dorp is nu een huisgemeente.”

Elie Haddad, directeur van een theologische opleiding in Beiroet, gaf aan dat in Libanon heel wat cultuurchristenen leven, maar dat de kerk bezig is te ontwaken. „Mensen getuigen van God. Vooral studenten uit moslimdorpen leren ons veel. Ze weten dat ze in de gevangenis kunnen belanden als ze over Jezus vertellen, maar ze doen het toch. Ze zijn bereid te leven voor hun geloof.”

Dr. Kees van Ekris, programmaleider van Areopagus van de IZB (vereniging voor zending in Nederland), zei dat het hem niet altijd lukt om te getuigen. „We leven in een context waarin het gesprek met anderen over God moeilijk is. Er is een macht in onze cultuur die het gesprek verdooft. Tijdens gesprekken voelde ik soms dat mensen vonden dat ik niet goed bij mijn hoofd was als ik over God begon.”

Hij heeft nieuwe moed gekregen. „Het wordt tijd dat ik me uitspreek.” Hij stelde voor om het gesprek te oefenen door iemand die niet in God gelooft uit te nodigen of door gewoon te gaan praten met een vriend of een kleindochter.

Martijn van den Boogaart, directeur van de GZB, hoopt dat mensen het gesprek over het Evangelie vaker met elkaar zullen voeren. Hij stelde dat verhalen uit de wereldkerk kunnen inspireren om het Evangelie te delen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer