Schatkist spekken in de verdedigingslinie van West-Brabant
De Sint-Pieter van Rome, Europa’s grootste binnenvaartsluizencomplex en het vroegere buitenverblijf van Maurits van Oranje; je komt ze allemaal tegen tijdens een autospeurtocht door het westen van Brabant.
Het is levendig rond Willemstad, ons startpunt; verkeersregelaars zijn druk in de weer om ervoor te zorgen dat de wegen op deze zonnige voorjaarsdag rond het vestingstadje niet dichtslibben. Ze maaien onverbiddelijk met hun armen, Willemstad uit; vol is vol. Hier omdraaien en tot de volgende keer maar weer. Gelukkig ontstaat er een lege plek op een propvolle parkeerplaats langs de aanrijroute. Die is voor ons.
In Ruigenhil, zoals Willemstad vroeger heette, had Maurits van Oranje een buitenverblijf: het Mauritshuis. Na zijn dood werd het gebouw achtereenvolgens bevolkt door gewonde militairen, postduiven en de marechaussee. In 1973 kreeg het gebouw de functie van stadhuis.
Nu dient het als trouwlocatie en worden er exposities en congressen gehouden.
Wie nog even lekker door Willemstad wil struinen, kan een gratis stadswandeling vinden op uitinwillemstad.nl.
Je moet wel van een uitdaging houden om routes als deze te rijden. Bij elke stop heeft autospeurtocht.nl wat vragen bedacht, en ook tijdens het rijden naar de volgende bestemming is het zaak te speuren in de bermen. Grote kans dat je een van de afbeeldingen van het bijgeleverde fotovel ziet.
Het ontcijferen van een geheime code is het doel van de speurtocht. Bij elke stop kom je een stukje dichter bij de oplossing van de code, die –samen met de verzamelde antwoorden– kan worden ingevuld op de website van autospeurtocht.nl. Iedere maand is er een winnaar die de inhoud van de schatkist krijgt. De organisatie vult de schatkist met 4 cent voor elk goed antwoord van alle routerijders van die maand. Niet alle vragen zijn ter plekke te vinden. Wie er niet uitkomt, mag internet raadplegen.
Richting Volkeraksluizen gaat het, Europa’s grootste en drukste binnenvaartsluizencomplex, dat bestaat uit drie sluizen voor de beroepsvaart en een voor de recreatievaart. Elke dag varen hier meer dan 400 schepen van het Volkerak naar het Hollandsch Diep en vice versa. De sluizen zijn belangrijk voor de vrachtvaart tussen Antwerpen en Rotterdam.
Het sluizencomplex is onderdeel van het Deltaplan en beschermt Zeeland tegen hoogwater vanuit het zuiden. Via een wandelpad (op izi.travel is een gratis audiotour beschikbaar) kun je de sluizen van dichtbij bekijken en vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig zicht op de werking ervan.
De routebeschrijving leidt naar Fort Sabina Henrica in Heijningen, genoemd naar de echtgenote van de architect van de forten rond Willemstad. Buiten het fort kun je de auto parkeren en wandelen naar dit deel van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak.
Het is heerlijk warm in de luwte van de aarden fortwallen. De lucht is inmiddels azuurblauw, de bermbloemen geuren en vogels hebben het duidelijk naar hun zin in het halflange gras.
Het eerste deel van het fort is in 1811 in opdracht van Napoleon gebouwd. Bijna alles is toegankelijk op het 12 hectare grote terrein: zoals het kruithuis, de dubbele remise en de onderaardse gang naar de geschutsopstelling. Tot 1977 was Fort Sabina in gebruik als munitiedepot. Nu kun je onder de gewelven van de grote kazerne in brasserie De Kletsmajoor genieten van koffie of een lunch.
Kasteel Wouw in de gelijknamige plaats is de volgende stop op de route. Het kasteel is in de 13e eeuw gebouwd als ronde waterburcht, met een doorsnede van 40 meter. Hieromheen is een vesting gebouwd, met vijf hoektorens. Het kasteel raakte in de 16e eeuw in verval. Een deel van de fundamenten kwam drie eeuwen later tevoorschijn bij opgravingen en het verdwenen kasteel kon in kaart worden gebracht. Vorig jaar is gestart met het herstel van de slotgracht, de verdedigingswallen en de resten van de fundering.
Na de ruïnes van Kasteel Wouw gaat het naar Oudenbosch. Al vanuit de verte is de imposante basiliek zichtbaar. Het gebouw is een schaalmodel van de Sint-Pieter in Vaticaanstad. Evengoed zijn de afmetingen indrukwekkend: de Basiliek van de Heilige Agatha en Barbara is 81 meter lang en 55 meter breed. De koepel is op het hoogste punt 63 meter en heeft een diameter van 22,5 meter. De rijkelijk versierde plafondschilderingen zijn een lange blik en een stijve nek waard. Via een 144 treden tellende wenteltrap kun je de balustrade in de koepel bereiken.
De huizen staan helaas veel te dicht op dit imposante bouwwerk om een mooie foto te maken. Tegenover de basiliek ligt restaurant De Biecht.
Voor de totale tocht rekent de organisatie van autospeurtocht.nl vier uur, maar trek er gerust een dag voor uit, zodat je de tijd hebt om de auto uit te gaan om een stadje te bezoeken, of een bezienswaardigheid van dichterbij te bekijken of om een wandeling in de omgeving te maken.
Nu nog de antwoorden invullen op de site. Wie weet winnen wij de pot met geld. Ondertussen gaan we ons beraden op de volgende route. Wordt het de Landgoederenroute in de Achterhoek of de Kennemerlandroute langs de bollenvelden?