Kabinet heeft nog geen oplossing voor drukte in Ter Apel
Het kabinet heeft vrijdag geen besluit kunnen nemen over een noodoplossing voor het overvolle aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. De hoop was dat er in de ministerraad een besluit genomen kon worden, maar er zijn volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) nog een aantal „puntjes op de i” te zetten. Hoe de noodoplossing er ongeveer uitziet, wilde de bewindsman nog niet kwijt. Hij verwacht dinsdag een besluit.
Het is al lange tijd erg druk in Ter Apel, waardoor het de laatste weken meerdere keren voorkwam dat mensen buiten in het gras dreigden te moeten slapen. Steeds weer moest gezocht worden naar een noodoplossing voor het overvolle centrum, bijvoorbeeld door mensen te laten overnachten op een stoel in de gang of door ze met bussen naar een andere plek te brengen. Ook de komende week zal er nog geïmproviseerd moeten worden, verwacht Van der Burg.
Er is een aantal mogelijkheden om de druk te verminderen. Zo is Van der Burg in gesprek met een burgemeester en een commissaris van de Koning over de mogelijkheid om een tweede opvanglocatie elders te openen. In welke plaats of regio dat centrum moet komen, wil de staatssecretaris ook nog niet zeggen.
Verder lopen er gesprekken over manieren om mensen onder te brengen in overheidsgebouwen die leegstaan, zonder dat gemeenten daar eerst toestemming voor moeten geven. Toch wil Van der Burg de burgemeesters niet zomaar passeren. „Als we een locatie op het oog hebben, dan gaan we altijd eerst in gesprek met de desbetreffende burgemeester en gemeente. Wat voor constructie er ook komt.” De gemeente kan dan ook de omgeving inlichten.
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) zegt dat er ongeveer 100.000 vierkante meter aan ruimte in gebouwen van het Rijksvastgoed is geselecteerd voor de opvang van asielzoekers. Met ongeveer twaalf gemeenten zijn daar gesprekken over, aldus de minister.
De kern van het probleem is volgens Van der Burg vooral dat er te weinig woningen zijn om mensen onder te brengen die in Nederland mogen blijven. 35 procent van de plekken in de asielzoekerscentra wordt momenteel bezet gehouden door deze zogenoemde statushouders. „Zouden die in een woning zitten, dan hadden we leegstand”, zo zegt de staatssecretaris. Er is ook wetgeving in de maak waarmee gemeenten verplicht kunnen worden om opvang te regelen voor asielzoekers die nog geen recht hebben op een woning. Van der Burg verwacht dat die wet niet voor december van kracht zal zijn.