Ds. Van Kooten voor studenten DC: Alleen de Heilige Geest leert bidden
”Memento Mori”, maar ook: ”Leer te leven als een pelgrim”. Met deze woorden gaf ds. M. van Kooten zaterdag tijdens een symposium van Depositum Custodi de pelgrimsreis van een christen weer. „Degenen die de zalving van Christus deelachtig zijn, hebben hoop en mogen dat ook uitdragen.”
Het 31e symposium van de reformatorische studentenvereniging Depositum Custodi (DC) was georganiseerd rondom de Latijnse spreuk ”Linquenda” (Verlaat het huis) – Leven en sterven als pelgrims. De bijeenkomst, die ongeveer 120 belangstellenden trok, had plaats op locatie Revius van het Wartburg College in Rotterdam.
Ds. M. van Kooten, predikant van de hervormde gemeente in Elspeet, besprak het hemelse reisdoel. Het eerste punt waarop hij inging, was de toekomstverwachting van de kerk in de huidige hedonistische cultuur. Mede als gevolg van de oorlogen in Europa is de secularisatie toegenomen, zei de predikant. Daarom is volgens hem het gezegde ”Nood leert bidden” niet waar. „Het is de Heilige Geest alleen Die leert bidden.”
De hedonistische cultuur van vandaag de dag laat zich kenmerken door leven van feest naar feest, gaf ds. Van Kooten aan. „Als wij ons helemaal laten bezetten door deze cultuur zijn wij een slaaf van de aarde, van het stof. Dan zijn we mensen die alles stellen op lust.”
We zijn nu in een tijd terechtgekomen waar mensen er zo van overtuigd zijn dat er geen God is dat het een ingebeelde zekerheid is geworden, zei ds. Van Kooten. „Mensen stellen geen vragen meer. Het enige wat wij kunnen doen, is vragen uitlokken. Wat houdt het in als je straks gaat sterven?”
Vandaag is er geen God meer die mensen kunnen benaderen, aldus de predikant. „Er is een grote armoede bij de hedonistische mens.” Er is wel een boodschap vóór die mens. „Een mens is dood in de zonden en de misdaden, maar dan mag het woord klinken: „Doden zullen horen de stem des Zoons Gods en die ze gehoord hebben, zullen leven.”
Geborgen
„Hoe kan de toekomstverwachting van de kerk in dit aardse leven ons troost geven?” was het tweede punt dat ds. Van Kooten besprak. De predikant gaf aan dat hedonistische christenen vaak zeggen dat zij hun geliefden weer zullen zien. „Mensen geven aan dat hun geliefden uit hun lijden zijn verlost, máár: dat is alleen als ze geborgen en gewassen zijn in het bloed van het Lam, dat is een persoonlijk overgaan.”
Het wezen van het christelijk geloof is dat men zegt: „Ik ben een arme zondaar die van genade leeft, en ik heb een Zaligmaker nodig”, aldus de predikant. „Vaak denken mensen alleen dat er in de hemel geen verdriet, pijn en rouw meer zijn, maar we vergeten één ding: dáár is Jezus; daar zal Hij zijn alles in allen.”
Hoe zal de toekomst eruitzien? „De bekering van Israël lijkt mij Bijbels gegrond.” Wat er in Openbaring staat, moeten we visionair zien, zo zei hij. „God leert ons niet om materieel te denken, het gaat om Gods scheppingswerken en het Lam, het altijd bij Hem zijn.”
Geen blijvende stad
Prof. dr. B. A. Zuiddam, voorganger in de Hersteld Hervormde Kerk en docent aan het Hersteld Hervormd Seminarium, behandelde de aardse pelgrimsreis. De titel van zijn lezing was: ”Houdende mijn gangen in uw sporen”.
Een voorwaarde om pelgrim te zijn is dat we doordrongen zijn van het besef dat we hier geen blijvende stad hebben, aldus de hoogleraar. „Wij zijn samen op weg met christenen van deze tijd en met de kerk van alle tijden en plaatsen. Dat is een grote wolk van getuigen.”
De huidige maatschappij heeft een visie op het leven die ik-gericht is en waar het erom draait dat je eruit haalt wat erin zit. „God is overal uitgefilterd, we zijn producten van tijd en toeval.” In de traditie van de kerk is er echter altijd van uitgegaan dat er een Heere is Die spreekt, Die ingrijpt en bestuurt op aarde. „Dwars door de geschiedenis heen, spreekt de Heere.”
Het allerbelangrijkste voor de aardse pelgrimsreis is dat je geankerd bent, aldus prof. Zuiddam. „Zoek het anker van de rechtvaardigmaking in Christus. Als je als pelgrim gewandeld hebt, dan kun je een goed sterfbed hebben.”