Barroso: erkenning Cyprus door Turkije kan later
Turkije hoeft niet meteen bij het begin van onderhandelingen over lidmaatschap van de EU Cyprus te hebben erkend. Dat heeft voorzitter Barroso van de Europese Commissie donderdagmiddag gezegd, voorafgaand aan de top van EU–leiders over het al dan niet beginnen van onderhandelingen met Turkije.
Volgens Barroso kan Turkije Cyprus ook erkennen bij toetreding, tegen 2014. Cyprus heeft donderdag al laten weten dat „niet aanvaardbaar" te vinden. Het eist een onmiddellijke erkenning van het Grieks–Cypriotische deel van het eiland.
Nederland heeft als huidig EU–voorzitter ook voorgesteld dat Turkije in principe Cyprus erkent of een signaal in die richting afgeeft, alvorens onderhandelingen kunnen beginnen. Volgens premier Balkenende wordt Cyprus donderdagavond en vrijdag een van de grote pijnpunten. Hij verwacht overigens wel dat het besluit zal vallen om gesprekken met Turkije te beginnen.
Barroso vindt onmiddellijke erkenning niet nodig, omdat dat in het verleden ook niet van de Turken is geëist. Hij wil verder ook geen extra voorwaarden of nieuwe beperkingen voor Turkije. Het moet volgens de Portugese voorzitter van het dagelijks bestuur van de EU blijven bij de beperkingen die de commissie eerder heeft voorgesteld, zoals een mogelijk permanente stop op de komst van nieuwe Turkse werknemers naar de EU.
„Het moet blijven bij de aanbevelingen die we eerder hebben gedaan", aldus Barroso. „Er moeten geen nieuwe beperkingen bijkomen, hoewel ik weet dat bepaalde lidstaten bepaalde zorgen hebben." Hij doelde daarmee in het bijzonder op Oostenrijk, dat wil dat de onderhandelingen ook kunnen leiden tot een speciaal partnerschap en niet noodzakelijkerwijs een lidmaatschap van de EU.
Barroso riep Turkije donderdag wel op „de harten van de Europeanen te winnen en een extra inspanning te doen". Die extra inspanning zou bijvoorbeeld de erkenning van Cyprus op termijn kunnen zijn. Hij pleitte verder voor een „publieke dialoog" tussen Brussel en Ankara „om de soms twijfelende publieke opinie te winnen voor de aansluiting van Turkije".
De commissievoorzitter pleitte hartstochtelijk voor de toetreding van Turkije. Dat proces zal wel anders verlopen dan andere toetredingen tot de EU. „De aansluiting van Turkije is door omvang, bevolkingsaantal en het feit dat het land de brug tussen Europa en islamitische wereld is, per definitie niet te vergelijken met andere, klassieke toetredingen tot de unie".