Turkije, Finland en Zweden overleggen over NAVO-toetreding
De ministers van Buitenlandse Zaken van Zweden en Finland spreken zaterdagavond in Berlijn hun collega uit Turkije in een poging de lucht te klaren over de toetreding van de twee Noord-Europese landen tot de NAVO. Turkije geeft wisselende signalen af of het zal instemmen met een aanvraag van hen om lid te worden.
Turkije verwijt Finland en met name Zweden onderdak te bieden aan de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), waarmee Turkije al decennialang in een guerrillaoorlog is verwikkeld. Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwen de PKK als een terroristische organisatie. Volgens Turkije werft de partij in Zweden en Finland fondsen en rekruten.
Bij zijn aankomst in Berlijn trok de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu fel van leer tegen de Noordse landen. Hij noemde het „onacceptabel en schandalig” dat aspirant-leden van de NAVO de PKK steunen.
Eerder op de dag zei Ibrahim Kalin, de woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, echter dat de deur niet dicht is. Kalin, die ook Erdogans topadviseur is op het gebied van buitenlands beleid, zei tegen persbureau Reuters dat Turkije wil onderhandelen over een harde aanpak van „terroristische” activiteiten in vooral Stockholm.
Kalin verzachtte daarmee woorden van Erdogan zelf, die vrijdagavond zei geen voorstander te zijn van uitbreiding van de NAVO met de twee noordelijke landen.
Finland en Zweden willen in reactie op de Russische aanval op Oekraïne lid worden van het militaire bondgenootschap. Voor toetreding van nieuwe leden moeten alle dertig NAVO-landen groen licht geven. In Berlijn vindt zaterdag een informele NAVO-bijeenkomst plaats.