Ontslaglijn krijgt veel meldingen
De beoordelingsgesprekken bij bedrijven veroorzaken drukte bij de Landelijke Ontslaglijn. Veel werknemers lijken te vrezen dat het jaarlijkse beoordelingsgesprek dit keer de opmaat vormt voor ontslag.
„Werknemers willen weten wat ze wel en niet moeten zeggen”, aldus M. van Gelderen van de Ontslaglijn woensdag. Personeel dat al een eindejaarsgesprek heeft gehad, belt geregeld met de advieslijn. „Zij vragen zich vaak af wat de gevolgen zijn van een slechte beoordeling.” Veel werkgevers grijpen de maand december aan om terug te blikken op de prestaties van hun personeel in het voorbije jaar.
De Ontslaglijn heeft deze maand al 200 telefoontjes gehad met vragen over beoordelingsgesprekken. Dat is meer dan in voorgaande jaren. „We zien een duidelijke piek”, aldus Van Gelderen. „Dat zal ook wel met het economische klimaat te maken hebben.”
Ook de vooruitzichten over het salaris staan in het teken van de kwakkelende economie. Ruim eenderde (36 procent) van de werknemers verwacht komend jaar geen loonsverhoging te krijgen. Bijna de helft (48 procent) rekent nog wel op een inflatiecorrectie. Dat concludeerde uitzendconcern Randstad gisteren op basis van een onderzoek onder 440 werkenden van 18 jaar en ouder.
Hoewel werknemers net zo pessimistisch over hun salaris blijven als een jaar geleden, bleken werkgevers achteraf guller dan verwacht. Zo kreeg dit jaar 27 procent van de werknemers meer dan de inflatiecorrectie, terwijl daar eind 2003 slechts 17 procent op had gerekend. Ook meende eind vorig jaar 38 procent in 2004 geen loonsverhoging te krijgen. Later bleek dat voor 29 procent inderdaad het geval te zijn.
Randstad adviseert werkgevers die hun werknemers niets kunnen of willen bieden qua salaris, in ieder geval wel kerstpakketten uit te delen. „Een kerstpakket maakt naar verhouding veel goed. Driekwart van de werkenden ziet het krijgen van een pakket als een blijk van waardering en is positiever over de werkgever”, aldus een woordvoerder.
Bijna tweederde van ondervraagde werknemers toont er wel begrip voor als hun werkgever geen geld wil of kan uittrekken voor een salarisverhoging. Ruim de helft rekent er wel op dat eventuele tegenvallers „op de een of andere manier” worden gecompenseerd in de vorm van bijvoorbeeld vrije dagen, een eenmalige bonus of de pensioenvoorziening.
Eenderde van de werkenden verwacht een eindejaarsbonus te ontvangen. Ruim een kwart rekent op de uitbetaling van een zogeheten dertiende maand en eenzesde denkt dat er nog een winstuitkering in het vat zit.