Economie

Bietenteelt vraagt samenwerking

Boeren op Tholen moeten bij de oogst van suikerbieten veel meer gaan samenwerken dan nu het geval is. Ook moet de sector aandringen op meer onderling overleg tussen loonwerkers die de rooiwerkzaamheden voor hun rekening nemen.

Van onze correspondent
16 December 2004 10:32Gewijzigd op 14 November 2020 02:00

Alleen op die manier lukt het om kosten te besparen en de teelt van bieten in de streek ook na 2006 overeind te houden. Die boodschap had voorzitter E. Hage woensdagavond bij de jaarvergadering aan de leden van de Thoolse afdeling van de ZLTO. Hage riep op tot een mentaliteitsverandering.,We moeten niet langer koning op eigen erf willen zijn, maar luisteren naar elkaar.”

Door gebrek aan een goede planning in de huidige rooicombinaties staan dure rooimachines te vaak stil. Ook neemt de animo om deel te nemen aan de combinaties, die op Tholen al zo’n dertig jaar bestaan, langzaam af. Bovendien kiezen de betrokkenen boeren in de combinatie te vaak voor het eigen belang.

De kwestie is nijpend geworden nu de Europese subsidies op de suikerbietenteelt in 2006 wegvallen en het product op de vrije markt komt. Hage voorspelde alvast een fikse prijsverlaging voor de Thoolse boeren. „Het is de hoogste tijd voor een volwassen dialoog met elkaar en met de loonbedrijven. Kostenverlaging is nodig en klagend verder gaan levert niets op.”

Portefeuillehouder water P. Abrahamse deelde nog mee dat de Thoolse boeren de komende maanden in kleine werkgroepen de koppen bij elkaar gaan steken om alle wensen rondom zoet water in kaart te brengen. Een proefproject met de inlaat van zoet water uit het Schelde-Rijn-Kanaal is onlangs met twee jaar verlengd. De proef geldt alleen voor het gebied tussen Tholen, Poortvliet en Oud-Vossemeer. Wie buiten het gebied boert en toch wil beregenen met water uit het kanaal, dient een ontheffing aan te vragen.

Op termijn is het onduidelijk hoe het met het zoet water op Tholen verder gaat. Een en ander is afhankelijk van de in gang gezette discussie over de toekomst van het Volkerak/Zoommeer, die mogelijk weer zout of zilt worden. Voor veel Thoolse boeren zou dat de doodsteek betekenen, aldus Abrahamse. „Voor intensieve teelten zijn we afhankelijk van beregenen met zoet water.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer