Advocaat: Excuses en compensatie voor dwaling in Pettense moord
De Pettense campingmoord kan volgens advocaat Niels van Schaik worden toegevoegd aan het „illustere rijtje gerechtelijke dwalingen” net als de Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak, verpleegster Lucia de Berk en bejaardenverzorgster Ina Post. Dat verklaarde de raadsman woensdag na afloop van het heropende strafproces tegen Frank V. (59) voor het gerechtshof van Den Haag.
Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg in die strafzaak, bijna 28 jaar na de moord, om vrijspraak voor de Duitse verdachte. Die was in 1995 in hoger beroep nog veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar voor het doodsteken van zijn stiefschoonvader Peter Teschke op een camping in Petten.
Dat gebeurde op basis van enkele bekentenissen van V. bij de politie, die volgens onderzoek van een rechtspsycholoog in 2020 vol zaten met „sterke aanwijzingen voor valse verklaringen”. V. had die bekentenissen later ingetrokken. Volgens hem was hij door rechercheurs gevoed met allerlei details en middels ‘psychoterreur’ naar de bekentenissen geleid. Hij claimde sindsdien onschuldig te zijn.
De Hoge Raad verwees de zaak in 2021 terug naar het gerechtshof voor nieuwe behandeling. Daarin vond het OM woensdag dat de verklaringen, vanwege het rapport van de psycholoog, niet konden dienen als bewijsmiddel en vroeg om vrijspraak.
De advocaat-generaal van het OM zei tijdens het nieuwe proces nog dat van zo’n misser in zijn ogen geen sprake was. „Ik zeg niet dat er geen fouten zijn gemaakt, maar ik vraag me af of een rapport als dat van de rechtspsycholoog in 1994 geschreven had kunnen worden. Het is spijtig, maar er zijn geen grove fouten gemaakt.”
De advocaat was het daarmee niet eens. „De lat voor herziening van een strafzaak door de Hoge Raad ligt zo hoog en dat gebeurt zo weinig, dat bij een terugverwijzing naar het gerechtshof automatisch sprake is van een gerechtelijke dwaling”, concludeerde hij.
De advocaat riep de overheid op om voor de ‘dwaling’ zo snel mogelijk excuses te maken en V. te rehabiliteren. „Hij is lange tijd van zijn vrijheid beroofd, uitgemaakt voor moordenaar, om nog maar te zwijgen over de financiële complicaties. Hij is bijna alles kwijtgeraakt. Het kan niet worden teruggedraaid, maar de overheid moet wel alles doen om hem en zijn gezin te compenseren en rehabiliteren.”
Op 25 mei doet het hof uitspraak.