Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls centraal bij Nederland Leest
Het boek Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls staat dit jaar centraal tijdens de leesbevorderingsactie Nederland Leest, die in november opnieuw plaatsheeft. De bedoeling van het jaarlijkse evenement is dat zoveel mogelijk mensen hetzelfde boek lezen en daarover met elkaar in gesprek gaan.
Bibliotheken delen het uit onder bezoekers, deelnemende middelbare scholen onder hun leerlingen. De oplage hangt nog af van het aantal bestellingen. Via leeszalen en voortgezet onderwijs werden vorig jaar ongeveer 250.000 exemplaren verspreid van De Wandelaar van Adriaan van Dis.
Het thema is dit jaar Oud worden, jong blijven. „Mijn moeder staat centraal in dit boek, dat zo prachtig aansluit bij het thema Oud worden, jong blijven. Ze weigerde naar een bejaardentehuis te gaan: ouder worden zou zij wel even op haar eigen manier doen. Er is geen groter goed dan waardig oud te mogen worden, op je eigen voorwaarden”, aldus de 90-jarige Keuls over haar oorspronkelijk in 1999 verschenen boek.
Volgens de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek is het een „meeslepend en ontroerend verhaal over ouder worden met veerkracht en zelfbeschikking. Maar ook over het aanpassingsvermogen van een Indische oude dame aan Nederland.” Het is eveneens een boek „waarin de generaties met elkaar in gesprek raken en de kunst van het ouder worden tussen de regels te vinden is.”
Er komen ook dit jaar weer boeken met extra grote letters. Basisscholen doen mee aan de campagne met een ander boek: De regels van drie van Marjolijn Hof. Het boek van Nederland Leest Junior gaat over Twan, zijn tweelingzus Linde en hun overgrootvader, die niet goed meer voor zichzelf kan zorgen. „Soms moet je nadenken over oud worden. Ook als je jong bent”, zegt Hof.