Wekelijks online een veilige plek bieden aan Oekraïners
Vanuit Trauma Company verzorgt Anne van den Ouwelant wekelijks webinars en trainingen voor Oekraïense psychologen en leraren. „Bijzonder dat we ze een veilige plek kunnen bieden.”
Een halve week nadat de oorlog in Oekraïne begint, krijgt Van den Ouwelant een belletje van haar collega Lukas Dols. Hij bezocht in 2016 en 2018 Oekraïne en werkt daar op een universiteit met psychologen. Dezelfde club –125 mensen– die hij dan leert kennen, doet in februari een beroep op hem. „We weten niet wat we moeten doen, help ons, gaven ze aan. Samen met Lucas en nog een collega hebben we diezelfde week Trauma Support Ukraine opgezet en zijn we begonnen met het aanbieden van webinars.” Later kwam daar via een andere collega een groep van 165 leraren bij. Bijna alle deelnemers verblijven op dit moment nog in Oekraïne.
Het werken met getraumatiseerde mensen in conflictgebieden is niet nieuw voor Van den Ouwelant, die een opleiding tot traumabehandelaar volgde in Duitsland. Twaalf jaar reisde ze de hele wereld over om in oorlogsgebieden hulpverleners te ondersteunen die werken met getraumatiseerde kinderen, jongeren en volwassenen. Ook in Nederland verzorgt ze met Trauma Company trainingen voor onder meer het COA, vluchtelingenwerk, de politie en jeugdbescherming.
De afgelopen weken kwamen diverse onderwerpen langs tijdens de webinars: traumatische rouw, veerkracht en de ondersteuning van soldaten. Geregeld dragen de deelnemers zelf een onderwerp aan, zoals recent seksueel geweld.
Psycho-educatie staat in elke sessie centraal: de psychologen leren om mensen uit te leggen dat hun reactie normaal is, maar de situatie abnormaal. „We vertellen wat je kunt doen om de alarmbel van mensen wat rustiger te maken. Je moet iets doen om kleine momenten van veiligheid te creëren.” De psychologen krijgen daar allerlei technieken voor aangereikt, zoals ademhalingsoefeningen of tappen, kloppen op het lichaam.
Van den Ouwelant ervaart de webinars als „heftig.” „Je ziet mensen in verduisterde huizen zitten of in schuilkelders; soms zijn ze er weken niet.” Tegelijk merkt ze ook een enorme „kracht en energie, alleen al in het samenzijn met hen.” „Deelnemers zeiden pas: Iedere week is dit webinar mijn veilige plek. Als je zo verbonden kunt zijn met mensen die middenin de ellende zitten, geeft mij dat voldoening.”
Trauma Company biedt de –gratis– webinars in ieder geval aan zolang de oorlog duurt, „en ook daarna nog.” Er zijn bovendien voorzichtige plannen om naar Oekraïne te gaan. „Hoe geweldig zou het zijn om live met deze mensen te werken? Maar daarvoor moet het veilig genoeg zijn en moeten de kosten betaalbaar zijn.”