OM eist vier jaar tegen klusjesman in zaak Ruinerwold
Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van vier jaar tegen de 61-jarige Josef B., voor de mishandeling en vrijheidsberoving van de kinderen van het gezin dat voor de buitenwereld verborgen werd gehouden in een afgelegen boerderij in Ruinerwold. De aanklager vindt dat de man na een veroordeling per direct terug moet naar de gevangenis.
Het gezin leefde vanaf 2010 in totale afzondering op een afgelegen boerderij en werd in oktober 2019 ontdekt, nadat één van de kinderen alarm sloeg in het dorp. B. was de huurder van het pand. Hij knapte de boerderij op en ondersteunde het gezin financieel. De zes meerderjarige kinderen die daar woonden waren nooit door hun vader Gerrit Jan van D. aangegeven bij de burgerlijke stand, bezochten geen school en kregen geen medische zorg.
B. kende Van D. al tientallen jaren via de beruchte Moonsekte. Na het vertrek bij de sekte ontwikkelde Van D. een eigen geloof. B. volgde Van D. als discipel op de voet. Het gezin bestaat uit negen kinderen en woonde onder meer in Hasselt, Zwartsluis en Meppel. De drie oudste kinderen verlieten het gezin toen het neerstreek in Ruinerwold.
Uit de dagboeken van de kinderen en (video)dagboeken van hun vader blijkt volgens de officier van justitie dat Van D. zijn kinderen stelselmatig mishandelde of afzonderde, omdat zij een „kwade energie” bij zich droegen. Van D. zag zichzelf als aartsvader en bereidde zijn kinderen voor op een leven in een nieuwe wereld. Volgens de aanklager speelde B. een cruciale rol in het laten voortbestaan van dit systeem. Volgens de kinderen werden zij niet door B. geslagen en werd ook B. door hun vader mishandeld. B. wist van de situatie en dat Van D. de zes jongste kinderen voor de overheid verborgen hield.
Dit maakt hem volgens de aanklager medeplichtig in dit geheel. B. heeft niet mee willen werken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum en dus is niet duidelijk geworden of B. lijdt aan een stoornis. Het OM gaat uit van volledige toerekeningsvatbaarheid bij B. De kinderen ervaren nog dagelijks de gevolgen van het door Van D. geïnitieerde geloof en B. neemt volgens het OM niet zijn verantwoordelijkheid. Dit rekent de aanklager de man zwaar aan.
Alleen B. staat terecht. Door een hersenbloeding zijn de hersenen van Van D. aangetast. De rechtbank stopte vorig jaar in maart de strafzaak tegen Van D., omdat de man niet zou begrijpen waarvoor hij terecht staat.