Het Groote Museum toont samenhang tussen mens en ander leven
Op de plek waar in 1855 de eerste museumzalen van Amsterdam ontstonden, opent koningin Máxima dinsdag het vernieuwde Groote Museum. Het rijksmonument op het terrein van Artis is de afgelopen jaren gerestaureerd en biedt nu plek aan een museum dat gaat over de verbinding met je lichaam en al het andere leven op de wereld, zoals dieren, planten en microben.
Het museum biedt een combinatie van kunst en wetenschap - met installaties, kunst, animaties, films, foto’s, geluid en geuren - waardoor diverse associaties en dwarsverbanden kunnen worden gelegd. In twaalf verschillende zones biedt een lichaamsdeel het uitgangspunt, waarbij overeenkomsten te zien zijn met planten en dieren. Vooral de aandacht voor planten in het museum is volgens artistiek leider Haig Balian bijzonder. „Planten zijn zeer ondergewaardeerde species. We weten er eigenlijk nog bijzonder weinig van.”
Aan de hand van een nieuw interactief museumconcept hopen de makers dat de bezoeker na afloop met andere ogen naar zichzelf en de wereld kijkt. Medewerkers gaan ook samen met het publiek op zoek naar antwoorden op vragen als ‘wat gaan mijn achterkleinkinderen eten’ of ‘zien mijn ogen hetzelfde als die van jou’.
Het Groote Museum, dat donderdag opent voor publiek, is na Micropia het tweede museum onder de hoede van Artis. In het voormalige hoofdgebouw was de eerste etage ingericht als museumruimte voor de natuurhistorische collectie, dat het Groote Museum werd genoemd. Volgens Artis-directeur Rembrandt Sutorius was het de eerste plek in de hoofdstad waar kunst, wetenschap en natuur samenkwamen en diende het in die tijd als epicentrum van cultuur in Amsterdam.
In 1947 moest het Groote Museum dicht uit financiële nood. De museumzalen bleven grotendeels intact en zijn de afgelopen jaren duurzaam gerenoveerd. Eerder werd bekend dat bij de renovatie enkele monumentale stuc- en verflagen per ongeluk zijn verwijderd. Daarop volgde onderzoek van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie, dat volgens Balian een boete heeft opgelegd van 3000 euro.
Artis wil de komende jaren verder vernieuwen, zegt Sutorius. Het vertrouwde park blijft, „maar we gaan er met andere ogen naar kijken”. „We willen ons publiek blijven inspireren en stimuleren om goed met onze aarde om te gaan.”