Bank of England verhoogt rente tot hoogste niveau in dertien jaar
De Bank of England heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk verder verhoogd tot het hoogste niveau in dertien jaar. De Britse centrale bank wil daarmee de inflatie bestrijden, die is opgelopen tot het hoogste niveau in dertig jaar. Het levensonderhoud van de Britten is flink duurder geworden en de centrale bank waarschuwde al dat huishoudens rekening moeten houden met een grote financiële klap door de oorlog in Oekraïne.
Het rentetarief bedraagt nu 1,0 procent. De Britse rente staat daarmee weer boven het niveau van voor de coronacrisis, toen de rente werd verlaagd om de economie te steunen, en is teruggekeerd naar het niveau van begin 2009. Door de rente te verhogen wordt geld lenen duurder en is er minder geld beschikbaar, wat de prijzen moet drukken.
De beleidsbepalers van de Britse centrale bank waren niet unaniem over het rentebesluit. Zes van de negen bestuurders stemden voor de renteverhoging met een kwart procentpunt. Drie bestuurders stemden voor een verhoging van een half procentpunt.
De inflatie in het Verenigd Koninkrijk kwam in maart uit op 7 procent. Vooral de sterk gestegen energie- en brandstofprijzen jagen de inflatie aan. Britse energiebedrijven waarschuwden in april dat vier op de tien Britse huishoudens deze winter mogelijk de energierekening niet meer kunnen betalen. Naast de energieprijzen zijn ook de voedselprijzen flink gestegen door de oorlog in Oekraïne. Het Britse consumentenvertrouwen is gezakt tot het laagste niveau sinds de financiële crisis in 2008.
De Bank of England verwacht dat de inflatie dit jaar verder zal oplopen tot zo’n 10 procent als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de problemen in de toeleveringsketen door de lockdowns in China. De centrale bank waarschuwde daarbij dat de prijzen waarschijnlijk sneller zullen stijgen dan de lonen, wat de koopkracht van veel Britten verder onder druk zet.
De centrale banken staan wereldwijd voor een lastige afweging tussen inflatiebestrijding en de toenemende bedreigingen voor de economische groei als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Een hogere rente bestrijdt de inflatie maar remt ook de economische groei. De Britse economie stevent volgens de centrale bank dan ook af op een recessie.
Naast de Britse centrale bank hebben ook de centrale banken in onder meer de Verenigde Staten, Noorwegen en Australië de rente opgeschroefd om de inflatie aan te pakken. De Europese Centrale Bank (ECB) lijkt ondanks de hard oplopende inflatie in de eurozone nog geen plannen te hebben om de rente te verhogen.