PolitiekEuropese verkiezingen

EU-parlementariër Ruissen: Verkiezingen op 9 mei slecht plan

EU-parlementariër Bert-Jan Ruissen heeft grote moeite met het voorstel van het Europees Parlement om de verkiezingen voortaan op 9 mei, de Dag van Europa te doen. Bij de volgende verkiezingen, in 2024, zou dat samenvallen met Hemelvaartsdag.

4 May 2022 14:10
Premier Rutte ontmoet voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola. beeld ANP
Premier Rutte ontmoet voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola. beeld ANP

Ook moet de SGP-politicus niets hebben van een ander onderdeel van het plan, namelijk om de mogelijkheid te bieden dat burgers op parlementariërs van een ander land kunnen stemmen.

Het voorstel kreeg dinsdag de goedkeuring van een meerderheid: 331 europarlementariërs stemden vóór, 257 tegen.

Waarom bent u tegen het voorstel om de verkiezingen voortaan op 9 mei te doen?

„Ik vind dat een heel slecht plan. Nederland kent een lange traditie van respect hebben voor elkaar en voor de betekenis van de zondag en van christelijke feestdagen. Niet voor niets vinden verkiezingen in Nederland dan nooit plaats. Daar is goed over nagedacht. Zo zijn er nooit verkiezingen op zaterdag uit respect voor de joodse gemeenschap.

Met dit voorstel toont het Europees Parlement geen enkel respect voor de tradities en diversiteit van landen. Het walst daaroverheen.

Bovendien: welk probleem los je hiermee op? Het enige wat ik kan bedenken is dat je in het huidige systeem de uitslagen nog even moet stilhouden tot alle stembussen gesloten zijn. Maar hoe erg is het als die een paar dagen op zich laten wachten? Dat bezwaar zie ik niet.”

Voorstanders zeggen: als de stemmingen op één dag plaatsvinden, trekt dat meer mensen naar de stembus.

„Dat zijn allemaal aannames. Het is zeer de vraag of dat gaat gebeuren. Naar mijn idee maak je daarmee de kloof tussen de Europese politiek en de burger juist groter. Er kan onbegrip ontstaan als mensen het gevoel krijgen dat Brussel geen rekening met hun gewoontes houdt.”

Als het voorstel het haalt, zouden de eerstvolgende verkiezingen op Hemelvaartsdag 2024 vallen. Wat betekent dat voor de SGP en de ECR-fractie? Gaat dat stemmen kosten?

„Ik verwacht dat veel mensen dan thuis zullen blijven. Het is een lastig dilemma. Als je thuisblijft, betekent dit dat het christelijk geluid in de politiek minder wordt gehoord.

Tegelijk zijn verkiezingen strijdig met het karakter van zo’n feestdag. Dat is ons belangrijkste bezwaar. Het is niet alleen een kwestie van even tien minuten naar de stembus gaan, maar er zit van alles omheen. Stembureaus moeten worden bemenst.

18221488.JPG
Bert-Jan Ruissen. beeld SGP

Op een christelijke feestdag wil je niet de hele dag worden beheerst door exitpolls en uitslagen. Je wilt je dan bezighouden met je te verwonderen over wat God ons schenkt, met bezinning en tot rust komen.”

Zou u zelf stemmen op een christelijke feestdag?

„Ik vind dat een lastige afweging en hoop dat ik niet voor die vraag geplaatst hoef te worden. Ik doe er nu alles aan om dat te voorkomen.”

Een ander onderdeel van het voorstel is dat mensen voortaan ook op kandidaten uit een ander land kunnen stemmen. Welk idee zit daarachter?

„Achter deze voorstellen schuilt sterk de gedachte dat mensen zich vooral Europeaan moeten voelen. Het is een stapje in de richting van een Europa als superstaat, waarin de lidstaten een soort provincies zijn. Dat is iets wat wij absoluut niet willen.

Wel zijn we voorstander van samenwerking tussen lidstaten, want op een aantal punten hebben we elkaar hard nodig. Maar laten we dat vooral vormgeven door samen te werken en zuinig te zijn op de diversiteit tussen landen, in plaats van die te doorkruisen.”

Verwacht u dat het voorstel het gaat halen?

„Nee. De Europese Raad buigt zich er nu over. Een voorstel haalt het alleen als de hele raad ermee instemt. Als één land het blokkeert, bijvoorbeeld Luxemburg, Malta of Nederland, houdt het op.

We hopen dat mensen in de raad hun gezonde verstand gebruiken en beseffen: zo kunnen we niet omgaan met de verschillen tussen landen. De kans dat de raad dit proefballonnetje doorprikt, acht ik heel reëel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer