Oekraïners schuiven aan bij Nederlandse Vrijheidsmaaltijd
Oekraïense vluchtelingen schuiven op 5 mei in elk geval in Lelystad, Rotterdam en Den Bosch aan bij een Nederlandse Vrijheidsmaaltijd. In tal van plaatsen in het land wordt op Bevrijdingsdag soep gekookt naar een recept van culinair schrijfster Nadia Zerouali. Die soep vormt een Vrijheidsmaaltijd, waarmee mensen samen vrijheid kunnen vieren.
Een gezamenlijke maaltijd is een nieuw onderdeel van de viering van Bevrijdingsdag. De Vrijheidsmaaltijden zouden bij de viering van 75 Jaar Vrijheid voor het eerst worden geserveerd, maar dat ging door de coronapandemie niet door. Nu is er op meer dan vierhonderd plekken in het land soep te krijgen, aldus initiatiefnemer het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Op het Lange Voorhout in Den Haag staat een tafel van 120 meter lengte gedekt voor de vegetarische bonensoep. Kok en columnist Samuel Levie serveert soep op de pont over het IJ in Amsterdam. In het Gooi worden blikken soep uitgedeeld vanuit historische legervoertuigen en in Noord-Brabant rijdt een ouderwetse soepkar rond. Zelfs in het Caribisch gebied eten de inwoners op 5 mei Vrijheidssoep, aldus het comité 4 en 5 mei.