Opnieuw recordomzet voor Apple door vraag naar iPhones en Macs
Techconcern Apple heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar weer meer telefoons en computers verkocht. Het bedrijf had eerder nog gewaarschuwd dat ongunstiger wisselkoersen en de timing van de introductie van nieuwe apparaten dit jaar mogelijk de verkopen zouden drukken. Dat bleek niet uit te komen en de omzet van 97,3 miljard dollar, omgerekend 92,6 miljard euro, was de hoogste ooit in de eerste drie maanden van een kalenderjaar.
Van die omzet was 50,6 miljard afkomstig van de verkopen van iPhones, een toename van 5,5 procent. Ook de dienstentak, waar alles onder valt van Apples extra garantie tot betalingsdienst Apple Pay en abonnementen op streamingdiensten Apple Music en Apple TV+, groeide weer aanzienlijk.
Die divisie groeit al tijden het hardst voor Apple. Zo zijn er bij de zeven verschillende abonnementsdiensten 825 miljoen klanten, 40 miljoen meer dan eind 2021. Tegelijkertijd ligt Apple door die diensten ook steeds vaker onder vuur. Zo onderzoekt de Europese Commissie of Apple met Apple Music oneerlijk concurreert met bijvoorbeeld Spotify en Deezer. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times ligt ook het niet openstellen van de NFC-chips in iPhones en Apple Watches onder vuur en zou dat volgende week tot een officiële aanklacht kunnen leiden.
De omzet van de Mac, Apples desktop- en laptopcomputers, ging met haast 15 procent omhoog. Ook van de Apple Watch en koptelefoons gingen er meer over de toonbank. Alleen van de iPad verkocht het bedrijf er minder.
Analisten hadden verwacht dat het bij Apple allemaal iets minder zou zijn. Doordat thuiswerken bij veel bedrijven deels of geheel ten einde loopt zijn er minder nieuwe computers nodig, zo was de verwachting. Dat blijkt dus niet te kloppen. Ook de verwachting dat mensen steeds langer met hun iPhone doen voor ze die vervangen, lijkt niet uit te komen. Vooral in de VS groeide de omzet stevig.
Apple zette een winst van 25 miljard dollar in de boeken. De sterke cijfers zijn voor Apple aanleiding de aandeelhouders te belonen. Het dividend gaat met 5 procent omhoog, maar Apple gaat ook voor nog eens 90 miljard dollar eigen aandelen inkopen.
Lockdowns in China leiden in het lopende kwartaal mogelijk tot meer tegenwind voor Apple. Verschillende fabrieken van toeleveranciers lagen of liggen stil vanwege de bestrijding van de coronapandemie in Shenzhen en Shanghai. Ook transport in China is inmiddels lastig. Tot nu toe wist Apple dergelijke problemen behoorlijk te omzeilen.