Particuliere opvang Oekraïense vluchtelingen Weesp moet dicht
Een particuliere opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Weesp moet per direct dicht. De acht Oekraïners die er verblijven, moeten naar een andere plek. Volgens de gemeente Amsterdam worden de vluchtelingen opgevangen in een bedrijfsruimte die niet veilig en gezond is.
De vluchtelingen zitten op Het Domijn. Dat omschrijft zichzelf als een „creatief werklandgoed”. Het terrein ligt aan het Amsterdam-Rijnkanaal, op een industrieterrein met onder meer een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Op Het Domijn mogen geen mensen wonen. Amsterdam zegt dat de opvang op het terrein „niet vooraf met de gemeente is afgestemd”.
Beeldend kunstenaar Joost Conijn, die op Het Domijn werkt, is woedend op de gemeente. „We begrijpen totaal niet waar ze mee bezig zijn. Van de brandweer moesten we een aantal dingen aanpassen. Er moesten een brandtrap en een stuk brandvertragend gipsplaat komen en brandmelders hingen niet op de juiste plek. Dat hebben wij meteen gedaan en volgens de brandweer was het toen in orde”, zegt hij in een reactie.
De acht vluchtelingen zitten nu nog op het terrein. Het gaat om drie gezinnen, bestaande uit drie vrouwen, een man en vier kinderen. Conijn: „Zij willen niet naar een hotel, ze voelen hier rust, hun kinderen hebben hier zes hectare om te spelen. Wij staan achter hun keuze. De gemeente bezorgt ze zo veel stress. Vluchtelingen zijn geen verhuisdozen die je even ergens anders neerzet.”
De gemeente Amsterdam dreigt Het Domijn een dwangsom van 20.000 euro op te leggen. De beheerders kunnen tot komende vrijdag reageren op het besluit. Voorlopig blijft Amsterdam bij zijn standpunt. „Het is niet zo dat deze vluchtelingen het terrein niet op mogen. Overdag mogen ze er gewoon zijn, hun kinderen kunnen er prima spelen. Ze mogen er alleen niet wonen”, aldus een gemeentewoordvoerster.
Het is niet de eerste keer dat een gemeente optreedt tegen een particuliere vluchtelingenopvang die buiten de gemeente om is opgezet. Twenterand in Overijssel wilde onlangs een einde maken aan een particuliere opvang voor Oekraïners in Vriezenveen. Daar zaten veertig gevluchte vrouwen en kinderen. De rechter gaf de gemeente toestemming om de opvang op te doeken, maar Twenterand veranderde van gedachten en liet de vluchtelingen uiteindelijk toch blijven.