Allround houtskoolbarbecue
Ruim 85 centimeter breed is-ie, de Boretti Barilo 2.0. Vermenigvuldig de breedte met een diepte van zo’n 40 centimeter en je hebt een flink oppervlak om vlees, vis en andere gerechten te bereiden. Daarmee is de houtskoolbarbecue goed gezelschap op lange, lome zomeravonden en ideaal voor grotere gezelschappen.
Het is een flink bouwpakket dat de postbode bezorgt. Verpakt in een enorme doos zit de grootste houtskoolbarbecue uit het assortiment van Boretti. De behuizing van gepoedercoat metaal legt al het nodige gewicht in de schaal, maar de gietijzeren grillroosters en dito bakplaat doen er nog eens een schepje bovenop. Samen vormen ze een grote barbecue die dankzij het gewicht solide aanvoelt en niet snel zal omvallen. Dat voelt veilig.
Maar door het gewicht zet je het kookgerei ook niet zo snel aan de kant. Nu hoeft dat ook niet, want het ronde design is een lust voor het oog. Maar barbecue je bij mooi weer niet elke dag, dan is het lastig om de Barilo 2.0 te negeren. Gelukkig biedt het rechthoekige ontwerp uitkomst. Daardoor kun je de barbecue namelijk gemakkelijk in een hoek zetten – zónder het onvermijdelijke ruimteverlies dat een kogelbarbecue met zich meebrengt. Handig!
Handig is ook de flexibiliteit ín de barbecue. Dankzij drie losse ‘kolenmanden’ kun je namelijk afzonderlijke temperatuurzones samenstellen en dus met één barbecue op verschillende manieren tegelijk gerechten bereiden. Diverse luchtroosters aan de onderkant en de zijkanten maken daarbij nauwkeurige temperatuurregeling mogelijk. Via de ingebouwde thermometer kun je bovendien aan de buitenkant in één oogopslag zien hoe warm het binnenin is. En dat is meer dan eens heel warm: met een beetje geduld tikt de wijzer moeiteloos de 300 graden Celsius aan.
Al met al is de Boretti Barilo 2.0 prettig gezelschap, dat schoonheid combineert met functionaliteit. Toch kent het ontwerp één belangrijk nadeel. Het deksel draait namelijk op scharnieren aan de achterkant. Daardoor reik je bij het openen van de barbecue niet alleen over hete en spetterende gerechten heen, maar krijg je ook regelmatig rook in je ogen. Dat had anders gemoeten.