Scholz moet leiderschap tonen
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz maakt moeilijke dagen door. Binnen- en buitenland oefenen druk op hem uit om zware wapens aan Oekraïne te leveren. Scholz lijkt geen besluit te durven nemen. Hij treuzelt en aarzelt.
Typerend voor Scholz was zijn optreden tijdens een persconferentie begin vorige week. Een journalist vroeg de bondskanselier aan het einde van de bijeenkomst of de westerse bondgenoten nog met een gasembargo tegen Poetin komen. Scholz antwoordde dat zijn regering eraan werkt niet langer van Russisch gas afhankelijk te zijn. „Hoe snel we daarmee klaar zijn, zeggen we als we het voor elkaar hebben.” Feitelijk gaf Scholz geen antwoord. Hij gaf alleen de boodschap: laat het maar aan mij over. De Frankfurter Allgemeine stelde hierop treffend: „Zo geeft Scholz leiding. Maar leidinggeven betekent niet in je eentje vooropgaan, maar ook anderen meenemen, anders is men al snel alleen onderweg.”
Afgelopen vrijdag legde Scholz in een interview met het weekblad Der Spiegel uit dat hij boven alles een nieuwe wereldoorlog of een kernoorlog wil vermijden. „Ik doe alles om een escalatie te voorkomen die tot een Derde Wereldoorlog leidt. Er mag geen kernoorlog komen”, zei Scholz.
Na de Russische inval in Oekraïne kondigde Scholz eind februari een keerpunt in de geschiedenis van de Bondsrepubliek aan. Het land zou 100 miljard euro aan de strijdkrachten besteden. Duitsland zou voortaan jaarlijks meer dan 2 procent van het bruto binnenlands product in het militaire apparaat investeren. „Poetins oorlog is een keerpunt voor Europa”, zei Scholz. Hij voegde eraan toe dat Duitsland solidair is met Oekraïne. Scholz zei dat Duitsland zelfs wapens zal leveren aan Oekraïne. „Oorlogsstokers als Poetin moeten grenzen worden gesteld”, aldus Scholz.
Sindsdien heeft Duitsland nauwelijks iets gedaan. De Los Angeles Times vroeg zich eind vorige week in een commentaar af wat er moet gebeuren voordat Duitsland tegen Rusland opstaat. „Veel kleinere landen als Estland en Tsjechië hebben sinds het begin van de oorlog meer wapens naar Oekraïne gestuurd dan Duitsland.”
Niet alleen in het buitenland ergert men zich aan Scholz. In eigen land is de helft van de bevolking ontevreden over hem, zo blijkt uit peilingen. Zelfs Scholz’ coalitiepartners de Groenen en de FDP vinden dat er te weinig gebeurt.
Scholz stelde in het interview met Der Spiegel dat er sprake is van een hetze tegen hem en zijn partij. Het is zeer de vraag of die opmerking terecht is. Veel eerder roepen Scholz en de SPD de kritiek over zichzelf af. Zo zijn er binnen de SPD nog altijd leden die moeite hebben met het nieuwe Ruslandbeleid.
Scholz zegt dat het Kremlin grenzen moeten worden gesteld. Laat hij dan de daad bij het woord voegen. Van een groot land als Duitsland wordt verwacht dat het de leiding neemt. Daar hoort een bondskanselier van formaat bij.