Buitenland

WNF: Verandering klimaat heel sterk

Gevolgen van klimaatverandering zijn bij veel Nederlanders al zichtbaar in de achtertuin. Dat zei ir. Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit dinsdag op de VN-wereldklimaatconferentie in Buenos Aires. Van Vliet presenteerde daar een onderzoek dat de Wageningen Universiteit in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF) uitvoerde.

Van onze verslaggevers
15 December 2004 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 02:00

Ministers uit 189 landen zijn sinds woensdag op de VN-klimaatconferentie bij elkaar om maatregelen te treffen ter bestrijding van wereldwijde klimaatverandering.

Speciaal om meer druk uit te oefenen op ministers en delegatieleden liet het WNF Van Vliet uit Wageningen overkomen om in Buenos Aires zijn rapport te presenteren. „Er is hier in de wandelgangen een groot gebrek aan gevoel voor urgentie van het probleem”, zei Jennifer Morgan, internationaal klimaatcoördinator van het WNF. „We hopen dat dit rapport daar verandering in brengt.”

Het WNF bood in Nederland staatssecretaris Van Geel dinsdag een exemplaar van het Wageningse rapport aan, kort voor hij naar de klimaatconferentie vertrok om daar voor de rest van de week aan de onderhandelingen deel te nemen.

Van Vliet noemde in Buenos Aires, tegenover ruim honderd belangstellenden, de door hem in Nederland opgezette natuurkalender bij uitstek een middel waardoor iedereen klimaatverandering in zijn achtertuin kan registreren. „Mensen geven daarbij aan ons door wanneer bepaalde planten bij hen gaan bloeien. Ineens constateren ze dat er iets aan de hand is met de natuur.”

Een treffend voorbeeld is volgens Van Vliet de berk. „Die bloeit in Nederland nu twintig tot dertig dagen eerder dan in de periode 1940-1968. Daarmee zijn de pollen van de berk ook een kleine dertig dagen langer in de lucht, met alle gevolgen van dien voor hooikoortspatiënten. Klimaatverandering krijgt op die manier ook sociale effecten.”

In Canada zorgt warmer weer voor het oprukken van de zogenaamde bastkever. Van Vliet: „Alleen al het afgelopen jaar zijn daardoor miljoenen hectaren naaldbos in Canada verloren gegaan. Daar zie je dus dat klimaatverandering sterke economische effecten kan hebben, want bosbouw is in dat land een belangrijke sector.”

Het rapport noemt verder het oprukken van de eikenprocessierups, die in 1991 voor het eerst in Nederland is gesignaleerd en nu al tot boven de grote rivieren voorkomt. De 300.000 haartjes die elke rups heeft, kunnen bij mensen jeuk en ademhalingsproblemen veroorzaken.

Wereldwijd vindt Van Vliet het verbleken en vergaan van koraalriffen een zorgwekkende situatie. „Nu al is naar schatting 16 procent van alle koraalriffen verdwenen. Er gebeuren daarmee dingen in de kraamkamers van de oceanen waar we geen enkel zicht op hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer