Dodental Shanghai stijgt ondanks lockdown
Het aantal coronadoden in Shanghai blijft stijgen ondanks de wekenlange lockdown in de stad. De Chinese autoriteiten maakten zondag melding van 39 nieuwe sterfgevallen, het hoogste dagcijfer in de huidige uitbraak.
Een dag eerder werden 12 sterfgevallen geregistreerd. In Shanghai zijn sinds halverwege april de het overlijden van 87 coronapatiënten gemeld. Alle personen hadden te maken met onderliggend lijden en de gemiddelde leeftijd ligt rond de 80 jaar, aldus de lokale gezondheidsautoriteiten.
Veel van de 26 miljoen inwoners zitten sinds eind februari in een strenge lockdown. Bewoners raken steeds meer gefrustreerd over de gebrekkige toegang tot voedsel en zorg, de slechte kwaliteit van overheidsrantsoenen en de locatie van quarantainecentra.
Er worden sinds kort ook hekken geplaatst om woonblokken. Het lijkt erop dat het vooral gaat om plekken waar één persoon positief is getest, wat betekent dat andere bewoners thuis moeten blijven. Een video waarin hekken van grofweg 2 meter hoog worden geplaatst, is viraal gegaan. „Dit is zo respectloos voor de mensen binnen, het gebruik van metalen barrières om ze op te sluiten als huisdieren”, schrijft een gebruiker op Weibo.
Noordelijker in China neemt het aantal besmettingen in Peking toe, hoewel het om enkele tientallen gevallen gaat in tegenstelling tot de tienduizenden in Shanghai. De hoofdstad neemt daarom extra maatregelen.
De Cookeilanden meldden voor het eerst een coronagerelateerd sterfgeval, ruim twee jaar na het begin van de pandemie. De kleine eilandnatie in de Grote Oceaan was tot eind vorig jaar een van de laatste landen waar het coronavirus nog niet was waargenomen. Een 63-jarige vrouw met onderliggende gezondheidsproblemen stierf zaterdag.
Herstel
Ruim 70 procent van mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting is na een jaar nog niet volledig hersteld. Dat komt naar voren uit Brits onderzoek dat zaterdag is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.
Slechts 26 procent van de coronapatiënten meldde vijf maanden na opname volledig herstel, dat aantal steeg licht tot 28,9 procent na een jaar. Vrouwen hebben 33 procent minder kans dan mannen om helemaal beter te worden. Zwaarlijvige mensen hebben 50 procent minder kans volledig te herstellen, bij patiënten die aan de beademing hebben gelegen ligt dat op 58 procent.
De onderzoekers volgden het herstel van 807 coronapatiënten die tussen maart 2020 en april 2021 zijn ontslagen uit een Brits ziekenhuis. De meest voorkomende langdurige symptomen zijn vermoeidheid, spierpijn, slecht slapen, fysieke vertraging en kortademigheid.