Kerk & religievijf vragen aan

”Heilige Oorlog” voor jongere verschenen als podcast en animaties

„Het lespakket ”De Heilige Oorlog” brengt op frisse wijze een christelijke klassieker onder de aandacht van jongeren”, zegt projectleider Lydia van Ginkel.

23 April 2022 09:13
De inhoud van het pakket. beeld Geloofstoerusting en Goed in Vorm
De inhoud van het pakket. beeld Geloofstoerusting en Goed in Vorm

De christelijke organisatie Geloofstoerusting en het toerustingsplatform Goed in Vorm, onderdeel van het Interkerkelijk Kenniscentrum, lanceerden recent een pakket met een hertaalde versie en uitleg van John Bunyans boek ”De Heilige Oorlog”. Het is een van de bekendste werken van de zeventiende-eeuwse Engelse prediker. In het boek wordt de stad Mensziel door de Diabolisten veroverd. Na allerlei ontwikkelingen ontzet Prins Immanuel de stad. Zo tekent Bunyan de geestelijke strijd om het hart en leven van een gelovige.

18188825.JPG
Lydia van Ginkel. beeld Goed in Vorm

Het pakket bevat daarnaast een werkboek, een podcast en video’s waarin het verhaal wordt uitgelegd in animaties. „Het pakket is in eerste instantie bedoeld voor jongeren vanaf 16 jaar.”

Waarom ”De Heilige Oorlog”?

„Bunyan vertelt op beeldende wijze wat God in Christus door Zijn Woord en Geest bij gelovigen doet. Hij breekt bij gelovigen de menselijke weerstand. Ook vergeeft en vernieuwt Hij. Veel andere christelijke klassiekers zijn minder beeldend geschreven. Hoewel ”De Christenreis” van Bunyan ook beeldend geschreven is, is die al bekender bij jongeren.”

Hoe belangrijk is het dat het verhaal meeslepend is?

„Dit verhaal boeit jongeren langer dan een uiteenzetting over een theologisch thema. En het verhaal heeft een sterke verhaallijn. Jongeren willen weten hoe het afloopt.”

Naast het hertaalde boek met uitleg bieden jullie jongeren een podcast aan. Waarom?

„Jongeren lezen weinig en we betwijfelen of we hen nog aan het lezen krijgen. Tegelijkertijd zijn wij ervan overtuigd dat er een schat van geestelijke rijkdom zit in zulke klassiekers. Daarom zoeken wij creatieve manieren om die rijkdom aan jongeren over te dragen.”

Hoe is het project geland?

„Honderden pakketten zijn inmiddels afgenomen. Predikanten, die dit als catechesemateriaal hebben gebruikt in de coronatijd, zijn positief. Ook leerkrachten vinden het materiaal mooi.”

Verschijnen er meer pakketten over christelijke klassiekers?

„Daar zijn we mee bezig. We willen meer klassiekers op een interactieve manier onder het stof vandaan halen. Hier is echter geld voor nodig. Daarover zijn we in gesprek met fondsenverstrekkers.”

Lydia van Ginkel (32), projectleider ”De Heilige Oorlog”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer