„Antisemitisme bereikt het hart van de Duitse samenleving”
Tijdens de coronapandemie is in Duitsland het antisemitisme „duidelijk” gegroeid. Dit zei woensdag Thomas Haldenwang, de directeur van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst.
„Complottheorieën, bagatellisering van de Holocaust en kritiek op Israël zijn geen politiek randgebeuren meer”, stelde Haldenwang bij de presentatie van het jaarlijkse rapport over antisemitisme. „Het is verschrikkelijk om te constateren dat het antisemitische narratief steeds meer gehoor vindt in het hart van de Duitse samenleving.”
Omdat antisemitische opvattingen steeds vaker ook door mensen in het midden van de Duitse samenleving worden omarmd, wordt daarmee volgens hem een brug geslagen tussen het debat in de samenleving en extremistische ideologieën.
Antisemitische uitingen komen in Duitsland voor bij de protesten tegen de coronamaatregelen, bij het conflict tussen Israël en de Palestijnen en in enkele gevallen ook rond de oorlog die Rusland in Oekraïne is begonnen, verklaarde Haldenwang. Internet fungeert volgens hem als een voedingsbodem voor Jodenhaat.
Incidenten
In 2020 werden er in Duitsland 2351 antisemitische incidenten geregistreerd, waarvan 57 gewelddaden. Het aantal incidenten stijgt onafgebroken sinds 2015 en was het hoogste sinds het begin van de registratie in 2001. In vergelijking met 2019 was er een stijging van ruim 15 procent. Het aantal antisemitische incidenten neemt toe en „wat we zien vormt slechts het topje van de ijsberg”, stelde Haldenwang.
Voorzitter Josef Schuster van de Duitse Centrale Raad voor de Joden zei in een reactie dat de „waarschuwingslamp voor het antisemitisme inmiddels donkerrood is gekleurd.” Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser beloofde meer bescherming voor Joden en Jodinnen in Duitsland. „Het is een schande voor ons land dat vandaag de dag zoveel antisemitische laster en minachting wordt verspreid. Het is beschamend hoe de volkerenmoord op de Europese Joden door corona-ontkenners wordt gebagatelliseerd door het dragen van een gele Jodenster.”
De SPD-politica eiste antisemitische overtredingen resoluut aan te pakken. De strijd tegen antisemitisme noemde ze „een taak voor ons als samenleving.” „Daarom willen we ons sterk maken voor politieke voorlichting en het voorkomen van extremisme. Op die manier kunnen we voorkomen dat er een voedingsbodem ontstaat voor antisemitische complottheorieën.”
In Duitsland wordt al langer gewaarschuwd voor het toenemend antisemitisme. Bij het 70-jarig bestaan van de Joodse Raad in 2020 noemde bondskanselier Merkel het een schande dat veel Joden zich niet veilig voelen in Duitsland.