IMF somberder over groei Nederland
Het herstel van de wereldeconomie uit de coronacrisis loopt door de oorlog in Oekraïne averij op. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn economische voorspellingen dinsdag flink naar beneden bijgesteld.
De grootste klappen vallen in Oekraïne zelf en in Rusland. Ook in Nederland pakt de verwachte groei lager uit, denken deskundigen van de VN-organisatie. Volgens het IMF groeit de omvang van de wereldeconomie dit jaar waarschijnlijk maar met 3,6 procent en volgend dan nog eens met 3,6 procent. Bij de vorige raming in januari was nog de verwachting dat de wereldeconomie dit jaar 4,4 procent zou groeien en volgend jaar 3,8 procent.
In Nederland wordt nu gerekend op plussen van respectievelijk 3 en 2 procent, waarmee het IMF voor dit jaar nog wat minder groei voorziet dan de laatste prognose door het Centraal Planbureau (CPB).
Olie- en gasconcern Shell is begonnen met het terughalen van personeel uit Rusland. Vanwege de oorlog in Oekraïne heeft Shell eerder al gezegd volledig te vertrekken uit het land. Afgelopen weekend werden tientallen werknemers van Shell weggehaald van het grote project voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in het oosten van Rusland, genaamd Sakhalin-II. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom is daarvan de eigenaar.
Hongarije gaat Europese sancties die zich richten op Russische olie en gas niet steunen, heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto gezegd. Daarmee herhaalde de minister via Facebook een al eerder uitgesproken opvatting van zijn overheid. Toch zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire dinsdag dat een Europees importverbod op Russische olie in de maak is.
Letland wil uiterlijk begin januari 2023 van het Russische gas af. De regering van de Baltische staat, lid van zowel de EU als de NAVO, heeft dinsdag besloten de invoer van gas uit het grote buurland op 1 januari te staken.
Griekse autoriteiten hebben een Russische olietanker in beslag genomen bij het eiland Evia. Door nieuwe sancties van de Europese Unie wegens de oorlog in Oekraïne is het havens in lidstaten verboden om schepen onder Russische vlag toegang te verlenen. De bijna 250 meter lange tanker Pegas werd voor de kust bij het stadje Karystos in beslag genomen, meldde het Griekse ministerie voor scheepvaart. Het schip had negentien Russische bemanningsleden aan boord. De lading ruwe olie die het schip vervoerde is volgens de kustwacht niet in beslag genomen.